Niculae a construit un nou „Amonil“ la Făgăraş

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.10.2010

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a finalizat o investiţie de peste 40 mil. lei (10 mil. euro) la linia de fabricare a amoniacului de la combinatul chimic Nitroporos Făgăraş.

Noua linie de fabricaţie are o capacitate de 300.000 de tone pe an, similară cu cea deţinută de Amonil Slobozia, sau jumătate din cea a liderului în producţia de îngrăşăminte din România, Azomureş Târgu-Mureş.

"La funcţionarea în regim normal, cifra de afaceri lunară pe care o estimăm este în jur de 16 mil. dolari, adică circa 190-200 milioane de dolari anual. Jumătate din amoniacul produs la noua unitate va rămâne pentru consumul intern, iar restul va fi livrat la celelalte combinate din grupul Interagro, în special la Turnu Măgurele şi Slobozia (combinatele Donau Chem şi Amonil - n. red. ), care deşi produc amoniac la capacitate, nu reuşesc să-şi acopere necesarul", a precizat Ion Gherghe, directorul general al companiei.

Nitroporos a fost înfiinţată în martie 2008 şi a preluat activele lichidate de AVAS la vechiul combinat Nitramonia Făgăraş. Niculae a investit de la acea dată în combinat circa 47 mil. euro, sumă care include costul activelor şi al altor două linii de fabricaţie de azotat de amoniu poros şi alta destinată producerii îngrăşămintelor chimice. "Planurile de investiţii viitoare prevăd mutarea unei instalaţii de uree de la Donau Chem Turnu Măgurele la Făgăraş şi construcţia unei noi linii de îngrăşăminte lichide, însă decizia depinde de preţul la care vor fi livrate gazele începând cu 1 octombrie. Costul acestor investiţii se ridică la 20 mil. dolari", spune Gherghe.

Niculae a afirmat recent că dacă statul nu continuă să susţină industria chimică prin livrarea de gaze numai din producţia internă, începând cu luna viitoare va închide toate combinatele, cu excepţia celui de la Slobozia pe care-l mai ţine deschis şi în luna noiembrie. La 31 octombrie expiră data la care prevederile legii permiteau companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar de provenienţă internă.