O nouă instituţie în business: firmele tinerilor se vor numi SRL-Î.D.

Autor: Adriana Rosoga 12.10.2010

Tinerii până la 35 de ani care vor să înfiinţeze o firmă în mediul rural în domeniul producţiei obţin cel mai mare punctaj pentru a primi ajutoare de stat de până la 10.000 de euro şi garanţii pentru credite, conform normelor metodologice de aplicare a orodonanţei de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători publicate pe site-ul Ministerului Economiei.

Firmele nou înfiinţate vor purta denumirea de microîntreprindere "SRL- Î.D." (societate cu răspundere limitată-întreprinzător debutant). Implementarea programului va fi gestionată de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), structură din subordinea Ministerului Economiei.

"Este cam greu să intri acum pe piaţă cu o firmă nouă şi cred că pentru a reuşi trebuie să ai o idee foarte bună de afaceri, să intri pe o nişă. Cred că aş prefera bani pentru casă mai degrabă, pentru că o locuinţă mi-ar oferi un confort şi poate după aceea aş putea să mă gândesc liniştit la afaceri", spune Mari (23 de ani), studentă la ASE în ultimul an.

Primul pas al întreprinzătorului este să-şi înregistreze microîntreprinderea "SRL-Î.D." la Registrul Comerţului, fiind scutit de toate taxele de înregistrare. Următorul pas este să transmită pe cale electronică datele privind înregistrarea firmei către AIPPIMM. Pentru a beneficia de ajutor nerambursabil acordat prin AIPPIMM, microîntreprinderea trebuie să se înregistreze în aplicaţia online disponibilă pe site-ul aippimm.ro, unde trebuie să completeze planul de afaceri. Evaluarea planului de afaceri se va face online de către aplicaţia software care generează un punctaj pe baza criteriilor prevăzute în actul normativ.

Dacă planul de afaceri conduce la crearea a cel puţin şase locuri de muncă, iar proiectul este dezvoltat în mediul rural în domeniul producţiei, cu utilaje noi şi cu o pondere a investiţiei în cheltuieli de 80% şi credit bancar va primi cel mai mare punctaj pentru obţinerea ajutorului de stat. După producţie, sunt punctate serviciile şi comerţul.

Programul are alocat pentru 2010-2011 un buget de 100 mil. euro, iar guvernul estimează înfiinţarea a cel puţin 1.100 de microîntreprinderi.

Tinerii întreprinzători vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, şi de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent, să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare şi să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, dar nu intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool etc.

Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de euro.