Sancţiune istorică: România are 18 luni să rezolve restituirea proprietăţilor

Autor: Roxana Pricop 12.10.2010

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român să facă în următoarele 18 luni ce nu a făcut în ultimii douăzeci de ani în problema restituirii proprietăţilor, prin declanşarea în premieră a procedurii - pilot împotriva României.

Statul ar trebui să cheltuiască circa 21 mld. euro din buget pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari. Cum nu dispun de aceşti bani, autorităţile locale s-au mulţumit în ultimii douăzeci de ani să îi arunce pe foştii proprietari într-un adevărat hăţiş legislativ oferindu-le drept compensaţii acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) - titluri fără nicio valoare având în vedere că Fondul nu este listat nici după cinci ani de la înfiinţare. Asaltată de peste 1.000 de cauze privitoare la imobilele naţionalizate de statul român, Curtea de la Strasbourg a ales două dosare pe problema restituirii- Atanasiu şi Poenaru vs România şi Solon vs România- în baza cărora a declanşat ieri procedura-pilot. Toate speţele de aceeaşi natură se suspendă timp de 18 luni. "Trebuie urmărit aspectul pozitiv al consecinţelor acestei hotărâri: statului român i se acordă o perioadă de graţie de 18 luni în care să-şi rezolve problemele privind încălcarea dreptului de proprietate", a spus Horaţiu Radu, agentul Guvernului la CEDO.

"În prezentările către CEDO, Guvernul estimează ca ar fi nevoie de 21 mld. euro pentru despăgubirea foştilor proprietari. Este greu de crezut că statul român are aceşti bani astfel încât va acţiona cel mai probabil la reformarea cadrului legislativ şi administrativ", a spus avocatul Raluca Niculescu-Gorpin, care a reprezentat cazul Solon vs România la CEDO.