Euro dă cel mai mare test din istorie

Autor: Cristina Rosca 13.10.2010

Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 45 mld. dolari, a spus că moneda unică europeană se confruntă cu "o provocare reală" după ce euro a postat cel mai mare avans trimestrial din ultimii opt ani, scrie Bloomberg.

"Acesta este un test şi aş spune că testul nu a fost pro mo vat", a mai afirmat el. "Aş prefera să privesc situaţia din ex terior mai degrabă decât din in terior".

Moneda euro a câştigat 11% în cele trei luni încheiate la 30 septembrie, după ce UE a so luţionat criza fiscală din re giune cu un pachet financiar în va loare de 750 mld. euro. Această mişcare sal va toare este posibil să nu re zolve pro ble mele apărute din cauza dife renţelor între cele 16 state care alcătuiesc blocul co mu nitar, a spus Buffett, directorul executiv al Berkshire Hathaway.

"Este o provocare reală atunci când încerci să faci un grup mare de state, care au culturi diferite şi atitudini diferite faţă de politica fiscală, să împartă o monedă", a explicat Buffett, 80 de ani. "Cred că va fi interesant să urmărim evoluţia."

Evoluţia din trimestrul trei a monedei unice compensează declinul de la începutul anului, când investitorii speculau că Grecia şi alte state din zona euro ar putea intra în incapacitate de plată a datoriilor. Investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de moneda europeană, care pe 7 iunie a atins un nivel minim de 1,1877 dolari, pe fondul apariţiei de noi temeri privind intrarea în faliment a statelor de la periferia Europei şi al încetinirii ritmului de creştere al economiei Statelor Unite. În prezent euro se tranzacţionează la o valoare de 1,40 de dolari.