Londra nu vede bine leul, din cauza moţiunii de cenzură. Vedeţi aici ce spun analişti de la trei bănci de top

Ziarul Financiar 14.10.2010

Leul românesc ar putea scădea faţă de euro la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, în condiţiile în care guvernul riscă să cadă la moţiunea de cenzură pregătită de opoziţie, spun analişti de la diviziile din Londra ale băncilor Morgan Stanley, UBS şi Societe Generale, citaţi de Bloomberg.

Moneda românească ar putea pierde 2% în faţa euro în următoarele două-trei săptămâni, până ca banca centrală să intervină pentru a evita un picaj de 4%, cum a fost cel din iunie, spun analiştii.

"Riscul căderii guvernului afectează cel mai mult leul. Banca Centrală va interveni pentru a apăra cursul dacă există presiune semnificativă", spune James Lord, analist pe pieţe emergente la Morgan Stanley. "BNR nu are nevoie de pre mult pentru a împinge moneda unde vrea. Banca centrală nu are niciun interes să permită o depreciere majoră", spune Lord.

Cursul a atins un maxim record de 4,4012 lei/euro în iunie, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%.

Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea educaţiei, moment după care opoziţia ar putea depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

România încearcă să prevină deprecierea leului într-o perioadă în care majoritatea ţărilor cu economii emergente sunt îngrijorate de creşterile necontrolate ale monedelor.

Autorităţile române nu vor lăsa cursul să treacă mult peste 4,35 lei/euro, crede Gaelle Blanchard, emerging-market strategist la Societe Generale Londra.

"Am mai văzut şi alte moţiuni de cenzură. Leul ar trebui să fie stabil pe termen scurt, datorită intervenţiilor băncii centrale", a afirmat Koon Chow, emerging-market strategist la Barclays Capital.

Joi dimineaţă , leul s-a apreciat, iar cursul de schimb a coborât la 4,2660 - 4,2675 lei/euro, după prima oră a şedinţei valutare interbancare, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare externe, potrivit Mediafax Business.