Piraeus Bank a acceptat să păsuiască Impact cu un credit de 12,8 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 14.10.2010

Piraeus Bank a aprobat cererea companiei imobiliare Impact Bucureşti (IMP) privind restructurarea unui credit de 12,8 mil. euro contractat de companie în 2006, a cărui scadenţă a trecut la 31 iulie 2010, potrivit unui anunţ transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Restructurarea creditului pe o perioadă de cinci ani reprezintă o gură de oxigen pentru compania imobiliară, care s-a confruntat în ultimii doi ani cu o scădere puternică a vânzărilor, pe fondul prăbuşirii sectorului imobiliar. Mai mult, Tribunalul Bucureşti a aprobat la mijlocul lunii iulie deschiderea procedurii insolvenţei împotriva Impact, la cererea companiei de construcţii Romconstruct, pentru o datorie de 1,36 mil. lei (320.000 de euro), ceea ce a complicat şi mai mult relaţia Impact cu băncile finanţatoare.

Impact a obţinut între timp suspendarea deciziei de intrare în insolvenţă, păstrându-şi astfel dreptul de administrare, însă Curtea de Apel Bucureşti va judeca abia în aprilie 2011 recursul Impact la decizia Tribunalului şi va decide dacă societatea iese sau nu din insolvenţă. Creditul de la Piraeus a fost contractat în 2006 pentru achiziţia unui teren de aproape 26 de hectare în bulevardul Ghencea din zona de vest a Bucureştiului. Compania intenţiona să dezvolte un proiect rezidenţial pe acest teren, însă planurile au fost îngheţate din cauza crizei.

La jumătatea anului, Impact avea datorii de circa 30 mil. euro la patru bănci, aproape jumătate din credite fiind de la Banca Românească, deţinută de grupul National Bank of Greece. Creditele de la Banca Românească ajung însă la maturitate abia în iulie 2014.

Pentru creditele contractate, Impact avea depuse garanţii imobiliare în valoare contabilă de circa 214 mil. lei (50 mil. euro), conform notelor la situaţiile financiare semestriale. Activele totale ale Impact erau evaluate în contabilitate la 488 mil. lei (115 mil. euro). Activele companiei constau mai ales în suprafeţe mari de teren, pe care aceasta intenţiona să dezvolte proiecte imobiliare. Impact mai are pe stoc şi vile sau apartamente în complexul rezidenţial Greenfield din nordul Capitalei, acestea generând şi principalele vânzări.

În primul semestru, vânzările Impact au scăzut cu 30%, la 20,5 mil. lei (4,8 mil. euro), compania înregistrând pierderi de 7,4 mil. lei (1,74 mil. euro). Anul trecut, afacerile companiei s-au prăbuşit cu 64% faţă de recordul din 2008, la 54 mil. lei (12,7 mil. euro).

Impact este evaluată pe Bursă la 87,4 mil. lei (20,5 mil. euro), însă acţiunile sunt suspendate de la tranzacţionare de pe 12 iulie şi ar putea rămâne suspendate până în aprilie 2011. Compania este controlată de Dan Ioan Popp, cu 22% din acţiuni, şi Carmen Săndulescu, cu 11%. Printre acţionarii semnificativi se numără şi fondurile de investiţii ale Artio Global şi Franklin Templeton.