Unul dintre supravieţuitorii scandalurilor SAFI şi FNI a fost înlocuit de la conducerea celei mai importante direcţii a CNVM - supravegherea

Autor: Roxana Pricop 14.10.2010

Cea mai puternică direcţie din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi-a schimbat conducerea: Vladimir Cojocaru, unul dintre supravieţuitorii scandalurilor SAFI şi FNI, a fost înlocuit în funcţia de şef al Direcţiei Generale de Supraveghere de Ciprian Copariu, fost şef la Direcţia Emitenţi.



Principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare sunt supravegherea şi monitorizarea investitorilor şi a companiilor active pe piaţa de capital. Slăbiciunile apărute în exercitarea acestor două atribuţii au făcut posibile cazuri precum frauda de la SAFI Invest, falimentele istorice de la FNI şi FNA, care au lăsat răni adânci pe imaginea pieţei locale de capital.

Din această perspectivă, Direcţia de Supraveghere poate fi considerată ca fiind cea mai importantă din cadrul CNVM, însă cu toate astea CNVM nu a făcut în niciun fel publică schimbarea conducerii acestei direcţii, prin înlocuirea lui Vladimir Cojocaru, care de acum înainte se va ocupa de audit în cadrul CNVM, cu Ciprian Copariu, fost şef la Direcţia Emitenţi, una dintre cele două direcţii subordonate Direcţiei de Supraveghere.

Direcţia de Supraveghere are în subordine circa 40 de angajaţi din totalul de 200 ai CNVM, care se ocupă cu monitorizarea şi investigarea celor peste 1.400 de companii listate pe BVB şi piaţa RASDAQ, a celor circa 70 de societăţi de brokeraj de pe piaţă şi a celor 67 de fonduri de investiţii închise şi deschise de pe piaţă.

Această mişcare are loc la doar câteva săptămâni de la o decizie istorică a Înaltei Curţi de Justiţie în dosarul FNI. Mai exact, pe 22 septembrie Înalta Curte de Casaţe şi Justiţe a emis o hotărâre irevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI, este obligată la plata despăgubirilor către foştii deponenţi de la FNI. Suma pe care CNVM ar trebui să o plătească pentru supravegherea necorespunzătoare a FNI s-ar ridica la 50 milioane de euro, potrivit unor estimări.

Vladimir Cojocaru este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai CNVM, activând în cadrul arbitrului pieţei de capital încă de la înfiinţarea comisiei, în 1995. În ultimii 15 ani, el s-a ocupat, dintr-o funcţie sau alta, de controlul, monitorizarea şi supravegherea pieţei de capital. Deşi comisia nu a făcut publice atribuţiile sau funcţiile pe care Vladimir Cojocaru le-a ocupat de-a lungul acestor ani, surse din piaţa de capital spun că Vladimir Cojocaru "lucrează şi se ocupă cu controlul încă de când s-a înfiinţat CNVM".

"Vladimir Cojocaru este unul dintre supravieţuitorii scandalurilor SAFI şi FNI pentru că mare parte din cei aflaţi atunci la conducere au fost schimbaţi. El cunoaşte toate dedesubturile pieţei de capital, pentru că s-a ocupat de control în CNVM şi când a fost scandalul SAFI Invest şi când au fost falimentele FNI şi FNA. Cazuri de dată mai recentă sunt frauda de la agenţia din Deva a Broker Cluj, cazul Mobinvest, frauda din Bolintin, scandaluri care s-au petrecut în perioada în care Direcţia Generală de Supraveghere era condusă de Vladimir Cojocaru", au spus surse din piaţa de capital.

Deşi este unul dintre cei mai vechi "supraveghetori" din cadrul CNVM, Vladimir Cojocaru a avut foarte puţine apariţii sau declaraţii publice, fiind o persoană extrem de discretă. Nu a avut declaraţii publice nici atunci când piaţa de capital a fost şocată de marile falimente. Mai mult, surse din piaţa de capital îl descriu ca pe un caracter "neobişnuit, puţin comunicativ şi dificil".

Nici despre Ciprian Copariu, noul şef al Direcţiei Generale de Supraveghere, nu se ştiu prea multe: el lucrează la CNVM din anul 1999 şi a fot şef al Direcţiei Emitenţi, subordonată Direcţiei Generale de Supraveghere. El nu a putut fi contactat de ZF până la închiderea ediţiei. De asemenea, comisia nu a răspuns la solicitarea trimisă de ZF dacă schimbarea de funcţie a avut loc ca urmare a unei numiri, demisii sau concurs de post.

O altă schimbare intervenită în conducerea CNVM este încheierea mandatului vicepreşedintelui Paul Miclăuş în vara acestui an. Din iunie, Comisia a rămas fără al doilea vicepreşedinte după ce candidatul propus de PNL Alexe Gavrilă nu a primit votul Parlamentului.