Nu există ţară pentru bătrâni/ de Anca Nastasi

Ziarul Financiar 14.10.2010

16 milioane de romani! Peste jumatate din ei pensionari! Asa va arata Romania in 2040: o tara iesita la pensie, cu oameni batrani pe care nu mai are cine sa ii intretina. Un singur angajat ar putea fi nevoit sa intretina noua pensionari. Nimeni nu va putea supravietui din pensia de la stat. O spun nu babele sau ursitoarele, ci expertii Bancii Mondiale si sociologii. Sistemul public de pensii e de pe acum in faliment, iar pielea ne-o putem salva doar singuri, prin propriile economii.

Cand vom iesi noi, tinerii, la pensie, Romania va avea doar 16 milioane de locuitori, din care cei mai multi pensionari! Demografii, sociologii si economistii au facut calculul: in 2050, un roman in putere va munci ca sa intretina, pe langa familia sa, si cate 4 pensionari. Asta intr-un scenariu optimist.

Suntem o tara cum alta nu-i: 5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de contribuabili. Un angajat finanteaza traiul unui pensionar si un pic. Aproape o treime din salariul celor care muncesc se duce la stat, pentru plata pensiilor. Si banii tot nu ajung!

Pana in 2060 in Europa, raportul dintre contribuabili si pensionari va fi de 1 la 1. Deci, in Romania, e deja groaznic.

Stefan si Oana Padure castiga bine, chiar mai bine decat unii vest-europeni. Cotizeaza cu varf si indesat la bugetul de pensii, dar au intuit ce spun analistii si nu-si pun nici cea mai mica speranta in pensia de la stat. Asa ca, pe cont propriu, cei doi fac economii de pe acum pentru batranete. Si-au construit in curte o a doua casa - ca investitie, o vor inchiria sau o vor vinde - dupa nevoi. Insa cel mai important, Stefan are un baiat si investeste cat poate in el.

Intr-un scenariu ceva mai pesimist se prevede ca populatia totala a Roamniei sa scada la16 milioane, adica 1 angajat sa sustina 9 pensionari. Cifrele sunt de-a dreptul catastrofale. E clar ca sistemul public de pensii e de pe-acum in faliment. Anul acesta, deficitul de la fondul de pensii a crescut la aproape 2 miliarde de euro. "Daca e sa mentinem un nivel al pensiei la 45% din salariul mediu brut, spune Richard Florescu, expert al Bancii Mondiale, sistemul de pensii va intra intr-un deficit in mod accelerat care pana in 2050 va ajunge pana la 12% din PIB, o cifra total, total, nesustenabila."

Expertii iau in calcul si declinul demografic. Viitorii pensionari romani, adica noi, cei care muncim azi, nu prea mai avem copii care sa ne intretina la batranete. Pentru acest declin demografic exista cauze politice si economice. "Decizia aberanta din 1966, a lui Ceausescu, aceea de a interzice avorturile, spune conferentiar dr Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie, a produs imediat niste generatii mai numeroase, care n-au mai gasit locuri de munca, nu mai erau locuinte construite, era o criza economica generalizata. Ca urmare, generatia aceasta n-a mai facut copii, pentru ca n-au avut conditii. Ei urmeaza sa iasa la pensie, iar copiii lor - sa le-o asigure! Generatiile de <<ceausei>>, care sunt supradimensionate, numara fiecare peste jumatate de milion intr-un an; generatiile de dupa 89 sunt generatii de 200.000, 220.000 de nascuti pe an, deci la jumatate."

Azi, mai mult de jumatate din romani au peste 36,37 de ani. In 2050 populatia Romaniei va fi si mai imbatranita: majoritatea va avea peste 51 de ani. Daca cei mai multi dintre romani vor fi pensionari, cine le mai plateste pensiile?

E foarte probabil ca noi sa fim nevoiti sa muncim pana dupa 70 de ani, problema este ce patron va dori sa angajeze sau sa pastreze oameni in varsta si obositi, si cu cat va fi dispus sa-i plateasca?

"Nivelul pensiei va reprezenta 20% din salariul mediu brut in 2040, mai spune expertul Richard Florescu, si va continua sa scada."

Unii economisti preconizeaza, prea optimist, ca prin 2050 statul roman va mai putea asigura totusi o pensie de 35% din ultimul nostru salariu.

Romanii se impart in 2 tabere: cei care n-au incredere in pensia privata si cei care, oricum, nu-si permit. Doar 3% din romanii activi au pensii facultative.- pilonul 3. Nici 200.000 de oameni din 6 milioane. Sunt in special cei care lucreaza la multinationale si au pensia privata inclusa in pachetul salarial.

Daca vreme de 35 de ani cotizezi lunar cate 70 de lei, vei avea o pensie privata de 800 de lei pe luna. Daca apuci sa cotizezi doar 25 de ani, pensia scade la 380 de lei. Iar cine cotizeaza doar cu 20 de ani inainte de pensionare, se va alege cu o frumoasa pensie privata de 240 de lei. Daca vrei pensie mai mare, cotizezi rate mai mari, si asta, vreme de cel putin 7 ani si jumatate.

Vestea buna este ca 5 milioane de romani platesc deja de 2 ani pensie privata obligatorie: pilonul 2, si dau 2,5% din salariu administratorilor privati sa le ingrijeasca banii pentru batranete. Macar, banii astia raman in contul omului si, daca moare, sunt mosteniti. Daca va avea cine sa-i mosteneasca.

Statul a incetinit deja transferul pensiilor noastre catre fondurile private. Anul acesta, era cat pe ce ca guvernul sa nationalizeze conturile private de pensii, fiindca e criza si are nevoie de bani!

"In Romania nu e nimic sigur, spune Emilia Gheorghiu, pensionara. Sunt atatea banci care au dat faliment, oare astea de asigurarile de sanatate, sau ce zic ei, pensii private, sunt sigure? Atata timp cat se schimba legile la noi, odata isi ia valizuta si pleaca si ne lasa, nu? Deci nu-i nimic sigur, nimic!"

Cum va arata Romania in 2040 si mai ales ce pensie vom primi de la stat? Calcule infioratoare, arata, de exemplu, ca la un venit minim pe economie, dupa 15 ani de cotizare, pensia va fi de 88 de lei noi!

Nici fondurile private de pensii nu promit marea cu sarea, la cotizatiile pe care le incaseaza acum. Adiministratorii fondurilor private de pensii ne sfatuiesc sa punem de-o parte in medie, cam 3.700 de euro pe an, daca vrem o pensie civilizata. Pe luna, inseamna 300 si ceva de euro economii. Imposibil! Multi abia castiga 300 de euro pe luna. Cu atit de putini bani, statul n-are multe de oferit pensionarilor din 2040.

Doamna Emilia Gheorghiu e pensionara. Si-a facut firma si romanii proaspat pensionati o platesc ca sa verifice daca functionarii le-au calculat corect pensiile. Ii cerem sa vada in viitor si sa calculeze o pensie in 2040. Calculul e aproximativ, acum, salariul minim este 600 de lei, dar nimeni nu stie ce va fi in 2040: cum se vor calcula atunci pensiile si care va fi varsta de pensionare. La un salariu mediu pe economie, pensia proiectata in 2040 este macar peste minumul garantat: 400 de lei daca lucrezi 15 ani si 870 de lei daca lucrezi 40 de ani.

Singura speranta a oamenilor este sa n-apuce sa traiasca prea mult, altfel, viata lor va fi un infern. Problema e ca o sa apuce! Cu varf si indesat! Speranta de viata creste constant din 89 incoace, iar demografii garanteaza ca in ciuda mizeriei din spitale si a stresului cotidian vom rezista si vom muri tot mai batrani si mai singuri. Cei care vor iesi la pensie in 2030 vor mai trai in medie si deci vor avea nevoie de pensie vreme de 16 ani - daca sunt barbati si de 21 de ani - daca sunt femei.

Nici doamna Viorica nu credea sa apuce vreodata pensia, si iat-o pensionara de 10 ani! Si nici macar nu-i bolnava! Din penisa de 800 de lei nu-si permite sa calatoreasca prin lume, asa cum o fac adevaratii pensionari europeni. Ca sa-si omoare plictisul, ea face drumuri cu acte pentru vecinele ei: la casa de pensii, la cea de sanatate. La coada, printre fiseturile comuniste ale functionarilor isi aduce aminte de unica ei calatorie cu avionul, finantata de o buna prietena din Italia.

Statisticile arata insa ca nu doar alesii nostri fura, ci mai tot poporul. De exemplu, din pensii. In Germania, oamenii se pensioneaza la 67 de ani, in Grecia, la 61, in Franta, barbatii se pensioneaza in medie la 58,7 ani. La noi, varsta medie de pensionare a fost 56 de ani. In loc sa intre in somaj, si sa caute alt loc de munca, mare parte din romanii ramasi fara serviciu au dat iama in bugetul de pensii, fiindca au putut. "In medie, precizeaza conferentiar dr Marian Preda, femeile pensionate de exemplu anul trecut, vor trai in medie 27 de ani, dar in medie n-au lucrat 27 de ani si n-au contribuit atat. Nu este normal intr-o tara sa stai mai mult la pensie, deci sa primesti, decat ai cotizat la sistemul de pensii."

Unde mai pui ca sunt foarte multe pensii mai mari decat salariile. Socotim tot furt din banii publici si faptul ca pensionarii de boala s-au inmultit de aproape 5 ori din 90 pana azi. Mare parte sunt impostori, care au fugit de munca in complicitate cu functionari mituiti. La asta se adauga cei care lucreaza pe salarii de mizerie sau la negru si cotizeaza extrem de putin, sau deloc la fondul public de pensii. In 1990 erau 205.000 pensionari de invaliditate; in 2010, numarul lor sporise la 930.000!

Dam mai toti banii tarii - inclusiv imprumuturile externe - pe pensii. Cu asemenea cheltuieli uriase pe pensii, nu mai raman bani de investit in copii si educatie. In plus, apar datorii uriase, pe care le exportam in viitor: vrand-nevrand, copiii nostri vor plati si pentru pensiile de azi, si pentru cele de maine, ale generatiei noastre, dar si pentru cele de poimaine, ale lor, fiindca ei vor fi obligati sa-si puna de-o parte si pensii private. Nimeni nu poate aprecia cat de mare va fi cheltuiala asta. Mai ales ca acesti copii ai nostri sunt prost pregatiti, neadaptati la cerintele europene, cu salarii mici in comparatie cu Uniunea Europeana din care facem parte.

Desi castiga peste medie si reuseste sa puna de-o parte pentru batranete, Stefan Padure, cel de la inceputul reportajului, e la fel de nemultumit de calitatea vietii din Romania ca majoritatea romanilor. Degeaba salarii bune, casa, masa si masini. Viata nu si-o poate trai fara capcanele puse la tot pasul de stat, de administratia publica. Cei doi soti viseaza sa-si deschida o pensiune in sudul Frantei - stiu ca vor munci si atunci de dimineata pana seara, dar macar afacerea in familie i-ar tine aproape de copilul lor, departe de necazurile romanesti. Vor fi impreuna si spera ca pana la pensie sa stranga destula avere ca sa le-ajunga.

Insa majoritatea romanilor raman la mana statului. E clar ca statul roman si-a ratat misiunea, aceea de a regla economia de piata, si o dezechilibreaza mai rau! Nicio incurajare a natalitatii, nicio strategie pe termen lung si bani risipiti.

O Romanie cu romani furiosi si incapabili sa se ajute singuri. Saracie si umilinta! Asta ne asteapta daca ne bazam pe stat la batranete. Iar finantistii ne sfatuiesc sa nu ne incredem intr-o singura sursa de venit la batranete, ci sa combinam: investitii imobiliare, cu depozite bancare, urmasi, asigurari de viata si pensii private - fiindca pensia publica va fi apa de ploaie.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 3 octombrie 2010