Fără reformarea sistemelor de pensii, guvernele din întreaga lume vor acumula datorii nesustenabile

Autor: Gabriel Razi 17.10.2010

Un raport al Standard & Poors avertizează în privinţa creşterii iminente a datoriilor guvernamentale în cazul în care nu se stopează avansul costurilor cu pensiile şi serviciile medicale, scrie The Wall Street Journal.

Dacă guvernele nu vor limita costurile asociate membrilor vârstnici ai societăţii, atunci marile economii riscă pe viitor reduceri ale ratingurilor de credit, avertizează agenţia americană.

S&P consideră că populaţia de peste 65 de ani va contabiliza 16,2% din totalul populaţiei până în 2050, într-o creştere semnificativă de la cele 7,6 procente din prezent.

Dacă programele actuale de pensii rămân neschimbate, se estimează că datoriile guvernamentale vor escalada de la 31,6% din PIB în prezent la 50% din PIB în 2020, atingând 260% din PIB în anul 2050.

Situaţia este mult mai îngrijorătoare în cazul ţărilor europene cu programe de pensii generoase, cum ar fi Marea Britanie, pentru care se estimează cifra de 420% din PIB ca grad de îndatorare până în 2050, sau Germania, pentru care este previzionată o îndatorare de 400% din cauza sistemelor de pensii.

Dintre cele 49 de economii acoperite de raport, previziunile referitoare la Japonia sunt cele mai îngrijorătoare.

Se estimează că datoriile guvernului nipon vor atinge un ameţitor 753% din PIB până în 2050, în timp ce Statele Unite ale Americii se vor plasa în jurul unei datorii de 415% din PIB.

"Deteriorarea finanţelor publice în perioada 2010-2050 va avea un efect mai sever în economiile avansate şi cele emergente din Europa. Caracteristicile acestui grup de ţări sunt sistemul generos al protecţiei sociale şi înrăutăţirea profilului lor demografic", se arată în raportul S&P.

Agenţia de rating cataloghează de "neconceput" ca guvernele să permită asemenea creşteri imense ale datoriilor.

Unele guverne au început deja să ia măsuri pentru a limita costurile implicate de sistemele de pensii, astfel, un raport guvernamenal a recomandat autorităţilor britanice să mărească contribuţia la sistemul de pensii a lucrătorilor de la stat. Standard & Poors realizează că astfel de măsuri de limitare a costurilor cu serviciile de sănătate şi pensiile se vor dovedi a fi adevărate provocări pentru politicieni, dar recomandă măsuri urgente în contextul crizei economice mondiale.

Raportul avertizează că dacă unele ţări nu vor reforma sistemele de pensii şi asigurări sociale, atunci vor fi nevoite să accepte ratinguri scăzute începând cu anul 2020.

Astfel de măsuri ar amesteca clasamentul actual al naţiunilor din punctul de vedere al riscului de credit, fiind detronată supremaţia unor ţări cum ar fi Statele Unite, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Soluţiile pentru evitarea unui dezastru se regăsesc în încercarea de a scădea rata şomajului pentru populaţia în vârstă, tăierea costurilor în alte zone ale economiei şi diminuarea costurilor asociate serviciilor medicale şi sistemului public de pensii, concluzionează agenţia americană.