Scumpirea rapidă a bumbacului s-ar putea resimţi în preţul hainelor

Autor: Cristina Roşca 17.10.2010

Bumbacul este ultimul dintr-o serie întreagă de materii prime ale căror preţuri au atins maxime istorice. Aurul, argintul sau cerealele au avut o evoluţie ascendentă rapidă pe bursele de mărfuri din întreaga lume.



Preţul bumbacului a atins un nivel maxim istoric vineri, pe fondul cererii crescute din partea fabricilor de textile din China şi a recoltelor slabe, scrie Financial Times. Contractele futures pe bumbac la bursa din New York au atins un nivel de 1,198 dolari/ livră (2,64 dolari pe kilogram), cel mai mare preţ nominal din istoria de 140 de ani a bursei şi a predecesorilor săi. În termeni reali, preţul bumbacului rămâne la mai puţin de o treime faţă de preţul atins în 1973.

În acest an, fibra a câştigat 48%, pe fondul disparităţii dintre cerere şi ofertă, situaţie provocată de oferta foarte scăzută pe termen scurt. În ultimele trei luni preţul a avansat cu 56%.

China "înghite" tot mai mult bumbac

Fabricile de textile din China, cel mai mare consumator al acestei materii prime din lume, utilizează mai mult bumbac în acest an pentru că economia începe să îşi revină. Vremea nefavorabilă a redus totuşi recolta, iar fabricile au fost nevoite să se aprovizioneze de pe pieţe. Importurile de bumbac ale Chinei s-au dublat în 2010 comparativ cu 2009.

"Din punctul de vedere al consumului, fabricile din China pot fi comparate cu un elefant", este de părere Jordan Lea, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Bumbac din America.

Inundaţiile devastatoare din Pakistan au afectat recoltele, acest stat fiind al patrulea cel mai important cultivator de bumbac.

Preţurile tot mai mari alimentează şi temerile că India, unul dintre cei mai mari exportatori după ce a optat pentru plantele modificate genetic, va prelungi interdicţia la export.

Majorarea preţului bumbacului ar putea pune punct erei hainelor ieftine, promovate de branduri precu Zara sau H&M, potrivit executivilor din industrie.

Deşi impactul nu va fi foarte vizibil la unele articole precum jeans, unde diferenţele dintre preţul de producţie şi cel de vânzare sunt foarte mari, în cazul articolelor de lenjerie intimă acesta se va simţi mai puternic.

Cei mai mult afectaţi vor fi retailerii de tip discount, care duc o luptă acerbă la preţuri şi care vând articole produse din bumbac în cantităţi mari. Un exemplu concludent sunt tricourile. Producătorii de haine, indiferent de preţurile pe care le practică, vor fi nevoiţi să decidă dacă absorb ei costurile suplimentare sau le trimit mai departe consumatorilor, deja afectaţi de recesiune.

În 2011 preţul continuă să crească

Retailerul britanic de haine Next şi-a şocat competitorii luna trecută când a avertizat că preţurile ar putea creşte cu 5-8% în 2011.

"Pentru 2011 vom resimţi presiuni din toată lumea în ceea ce priveşte costul produselor", potrivit reprezentanţilor companiei.

Un executiv de la o companie rivală a adăugat că "există presiuni tot mai mari în zona preţurilor de import".

Executivii din industrie au spus că majorarea preţului bumbacului ar putea pune capăt dezinflaţiei care a afectat sectorul de îmbrăcăminte începând cu sfârşitul anilor '90.

În timp ce preţul bumbacului creşte, preţul celorlalte materii prime scade, după o perioadă de ascensiune. Acest lucru este vizibil în special la produsele agricole, unde impactul dolarului slab se resimte.

Situaţia este benefică pentru fermierii care cultivă bumbac şi care timp de mai mulţi ani au fost tentaţi să abandoneze bumbacul pentru porumb şi soia, produse mai profitabile.

Această situaţie a alimentat din nou furia împotriva speculatorilor. Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din China a anunţat în această săptămână că "numărul tot mai mare al acţiunilor speculative a alimentat fluctuaţiile preţului bumbacului".

Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Bumbacului din China a avertizat de asemenea că "aceia care vor majorarea preţului contractelor futures pe bumbac sunt aceia care nu vor pace în această ţară. Dacă nu se pune punct majorărilor de preţ, vor apărea tensiuni sociale".

"Am văzut multe fluctuaţii de preţ, însă asta depăşeşte orice am văzut eu până acum", a spus Sharon Johnson, analist în cadrul First Capitol Group, o companie care oferă consiliere financiară. "Nu o să mai vedem ceva similar în viaţa asta".