Broadhust, ING şi SIF Oltenia se luptă cu Pogonaru pe milioanele de euro de la Prodplast

Ziarul Financiar 17.10.2010

Broadhurst şi ING susţin că Pogonaru nu le-a lăsat să se retragă din Prodplast la divizare, iar SIF Oltenia încearcă să preia o felie mai mare din Prodplast Imobiliare.



Fondul american de investiţii Broahurst Investment, condus de Siminel Andrei, şi mai multe fonduri de investiţii controlate de ING acuză conducerea Prodplast Bucureşti, companie controlată de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), că nu au fost lăsaţi să se retragă din companie şi că le-au fost înşelate aşteptările după ce firma Prodplast Imobiliare s-a listat pe platforma ATS a Sibex şi nu pe o piaţă reglementată, aşa cum hotărâseră acţionarii la demararea procesului de divizare.

"Contrar proiectului de divizare, nelistarea o perioadă îndelungată de timp a Prodplast Imobiliare, urmată de o listare numai pe o piaţa nereglementată, a pus acţionarii în imposibilitatea de a-şi valorifica acţiunile la un preţ transparent, corect, de piaţă", se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Acţionarilor din România.

Printre acţionarii nemulţumiţi se numără fondul de investiţii ING International Romanian Equity Fund, care deţine 1,23% din Prodplast, fondul Broadhurst şi alţi acţionari minoritari.

Producătorul de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL) s-a divizat în 2008 prin desprinderea celor mai valoroase active din patrimoniu care au fost preluate de firma imobiliară nou-înfiinţată Prodplast Imobiliare (PPLI).

Brodhurst, care deţine 12,7% din acţiunile Prodplast, s-a opus divizării atacând proiectul în instanţă fără rezultat însă, procesul fiind câştigat după circa doi ani de conducerea societăţii în frunte cu Florin Pogonaru, preşedintele Prodplast şi principalul acţionar al companiei, cu circa 33% din acţiuni.

Fondul american a solicitat conducerii dreptul de a se retrage din societate la un preţ rezultat ca urmare a unei evaluări efectuate de un evaluator independent. "Consiliul de Administraţie al emitentului Prodplast avea obligaţia legală să solicite judecătorului delegat la O.R.C de pe lângă Tribunalul Bucureşti numirea unui expert care să determine valoarea acţiunilor. Prodplast nu a cerut numirea unui expert, iar Brodhurst nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa de retragere", se arată într-o scrisoare a reprezentanţilor Broadhurst către arbitrul pieţei CNVM.

Florin Pogonaru spune că obligaţia privind dreptul acţionarilor de retragere din societate trebuia acordat numai dacă firma Prodplast Imobiliare nu se lista.

"Timp de doi ani Prodplast Imobiliare nu s-a putut lista din cauza procesului deschis de Broadhurst pentru anularea procesului de divizare. Siminel Andrei uitase între timp de problema răscumpărării pe care o redeschide acum. Este o chestie tactică prin care încearcă să pună presiune. Noi vrem să listăm în continuare Prodplast Imobiliare poate chiar şi la Londra dacă lucrurile decurg bine", a declarat Pogonaru.

El consideră că în actualul context de criză listarea pe o piaţă reglementată nu este oportună mai ales că titlurile Prodplast Imobiliare s-au bucurat de un interes semnificativ de la listarea lor pe sistemul alternativ al Sibex, înregistrând rulaje ridicate. În ultimele trei şedinţe s-au transferat pe piaţa Sibex 11,3% din capitalul societăţii în cadrul unor tranzacţii în valoare de peste 9 mil. lei.

"Când m-am dus la depozitarul Bursei m-au ţinut respectivele persoane într-o conversaţie că nu mă pot primi la depozitar decât dacă sunt listat. Legislaţia spune că nu mă pot lista dacă nu sunt înregistrat la depozitar şi tot aşa. Mai este o chestie că pe piaţa reglementată nu te lasă să te listezi dacă n-ai trei ani de activitate şi Prodplast Imobiliare n-are decât doi", a precizat Pogonaru.

El mai spune că există o luptă deschisă cu SIF Oltenia pentru preluarea Prodplast Imobiliare după ce societatea de investiţii financiare a cumpărat recent o participaţie de 7% din acţiunile firmei imobiliare de pe piaţa Sibex, ajungând să deţină aproape 20% din acţiuni. Pogonaru a răspuns achiziţionând vineri 2-3% din acţiuni, majorându-şi participaţia la circa 35%.

Firma imobiliară intenţionează să dezvolte un proiect sub forma unui centru comercial, investiţie pentru care are nevoie de 50 mil. lei. În acest context conducerea Prodplast Imobiliare a convocat acţionarii pentru a decide majorarea capitalului cu 25 mil. lei. Firma deţine în prezent circa 19 mil. lei în depozite la termen potrivit lui Pogonaru.

CNVM l-a sancţionat cu avertisment pe omul de afaceri pentru că nu a lansat în termenul legal de trei luni oferta obligatorie de preluare a Prodplast Bucureşti, după ce la începutul anului a depăşit pragul de control de 33% din acţiuni. "În legătură cu oferta publică de preluare a Prodplast pot să spun că dau în judecată CNVM pe motiv administrativ că a perturbat preţul de piaţă al titlurilor Prodplast când a anunţat că preţul trebuie calculat pe baza activului net contabil", spune Pogonaru.