Băsescu: Pogea i-a ascuns lui Boc existenţa stimulentelor

Autor: Iulian Anghel 17.10.2010

După o săptămână zbuciumată care a culminat cu protestul angajaţilor de la Ministerul Finanţelor faţă de neplata stimulentelor pe ultimele două luni şi în faţa unei alte săptămâni dificile pentru Guvern preşedintele Traian Băsescu a comentat în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV ultimele evoluţii politice şi sociale.

Preşedintele a susţinut că se aşteaptă ca protestele să crească în intensitate - el a susţinut că acestea reflectă rezistenţa faţă de reforme -, dar că nu are niciun motiv să-i ceară demisia premierului Emil Boc, atât timp cât are voinţă de reformare.

În faţa moţiunii de cenzură care va fi depusă astăzi preşedintele s-a arătat calm: şi după votarea moţiunii, probabil la începutul săptămânii viitoare, actuala coaliţie are toate şansele să continue să guverneze.

Referindu-se la protestul de la Finanţe, preşedintele i-a adus o acuzaţie serioasă fostului ministru de resort, din prima parte a guvernării Boc, Gheorghe Pogea. Şeful statului a afirmat că acesta i-a ascuns premierului existenţa sistemului de acordare a stimulentelor, menţionând că Emil Boc a aflat de acesta odată cu scandalul de la Finanţe.

Întrebat dacă se referă la Sebastian Vlădescu, şeful statului a negat: "Nu. Pogea era ministru de finanţe când s-a făcut comasarea sporurilor".

Pogea nu a făcut ieri niciun comentariu, dar prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, fost coleg de Cabinet al lui Pogea a susţinut ieri că i se pare grav faptul că premierul nu ştia de la fostul ministru al finanţelor despre existenţa sistemului de acordare a stimulentelor, adăugând că acest lucru arată carenţe în comunicare.

Şeful statului a mai spus, la Pro TV că un nou acord cu FMI va constitui o linie de credit la dispoziţie şi a insistat, din nou, că trebuie să continue reducerea de personal întrucât nu mai pot fi plătite salarii decât în anvelopa de 39 mld. lei - sumă maximă prevăzută în acordul cu FMI pentru plata salariilor bugetarilor.

De asemenea, faţă de discuţia de săptămâ-na trecută privind ipoteza scăderii cotei unice la 10%, preşedintele a afirmat că aceasta nu este o soluţie şi că mai potrivită ar fi scăderea contribuţiilor sociale. La câteva ore distanţă, Adriean Videanu a declarat că viziunile preşedintelui Băsescu şi ale PDL privind scăderea CAS şi legate de cota unică nu sunt foarte diferite şi că democrat-liberalii au în vedere un ansamblu de măsuri, între care creşterea salariului minim, concomitent cu reducerea contribuţiilor.

Ce a spus preşedintele