Nemţii au probleme cu imigranţii care nu se adaptează

Autor: Andreea Neferu 18.10.2010

Cancelarul german Angela Merkel a decla­rat că ţara sa are probleme serioase din cauza diferenţelor culturale dintre populaţia na­ti­vă şi imigranţi. Până acum, încercările Ger­maniei de a forma o societate multiculturală au eşuat, a declarat cancelarul Angela Merkel, scrie Fi­na­n­cial Times.

Merkel a sugerat de asemenea că imigranţii musulmani, precum şi germanii trebuie să ia măsuri pentru a încuraja integrarea. Comentariile sale survin pe fondul dezbaterilor din ce în ce mai intense cu privire la demersurile pe care Ger­mania ar trebui să le facă pentru a îi integra pe străini, în special pe musulmani.

Merkel a mai spus că integrarea este în pre­zent "o problemă centrală". Germania "s-a pă­călit" timp de mai multe decenii că imigranţii invi­taţi începând cu anii '60 să lucreze în cea mai mare economie europeană nu vor rămâne defi­ni­tiv aici. "Aceasta nu a fost realitatea. Abordarea mul­ticulturală, potrivit căreia vom putea trăi unii alături de ceilalţi, a eşuat", a spus cancelarul german, adăugând însă că islamismul face "parte acum din Germania" şi că numărul tinerilor cu descendenţă imigraţională va creşte. "Nu trebuie să fim o ţară care să dea impresia că cei care nu vorbesc germană în mod natural sau care nu au fost crescuţi vorbind germană nu sunt bine veniţi aici", a afirmat Merkel.

Cancelarul german încearcă să reconcilieze opi­nia publică şi în acelaşi timp vrea să păstreze ţara deschisă pentru imigranţi. Situaţia a luat o tur­­nură neplăcută după ce Thilo Sarrazin, un mem­bru al board-ului băncii centrale din Ger­ma­nia (Bundesbank), a spus că stabilitatea socială a ţării este pusă în pericol de ratele mari ale na­ta­li­tăţii în cazul imigranţilor musulmani, care refuză să se adapteze la societatea germană. Ulterior, Sarra­zin, membru al Partidului Social-Democrat, şi-a dat demisia din funcţia deţinută la Bun­des­bank. Pe de altă parte, Annette Schavan, mi­nistrul ger­man al educaţiei, a spus că Germania ar tre­buit să îşi facă mai multe griji din cauza feno­me­nu­lui de emigrare în masă decât din cauza imi­gra­ţiei.
Schavan este de aşteptat să prezinte pro­puneri de modificare a legislaţiei nemţeşti astfel încât să uşureze procesul de recunoaştere a calificărilor profesionale străine.
Dezbaterile cu privire la încurajarea fenomenului de imigraţie iau în calcul faptul că populaţia Germaniei se află în proces de îmbătrânire şi trebuie înlocuită de forţă de muncă tânără.