De ce dau românii 100 de dolari pentru a afla povestea unor „necunoscuţi“?

Autor: Andreea Mioara Neferu 18.10.2010

Cel puţin 500 de români şi străini s-au adunat la finele săptămânii trecute în Capitală pentru a afla povestea "out-of-the-box" a 13 vorbitori din patru ţări diferite, experienţă pentru care au plătit 100 de dolari (circa 70 de euro).



Pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România s-a organizat conferinţa TEDxBucharest (organizată sub licenţa TED Global), un eveniment care se desfăşoară anual în toată lumea şi care este la mare căutare în rândul celor interesaţi de dezvoltarea personală.

Dintre cele peste 500 de persoane prezente la conferinţă, aproximativ jumătate au plătit cei 100 de dolari, restul participanţilor, care au beneficiat de intrare liberă, fiind apropiaţi ai vorbitorilor, parteneri TED sau reprezentanţi din presă. Suma strânsă, de circa 25.000 de dolari, a fost direcţionată către închirierea locului de desfăşurare, echipamentul tehnic folosit pentru desfă­şurarea conferinţei sau costurile de transport sau cazare ale vorbitorilor.

De ce au ales însă sute de oameni din diferite domenii, de la oameni de afaceri până la tineri implicaţi în activităţi de voluntariat, să sacrifice o zi de vineri pentru a afla poveştile unor oameni care nu apar poate în fiecare zi în presă sau la televiziune, însă care ascund poveşti de succes? "Este pentru prima oară când particip la evenimentul TEDx, însă consider că este o oportunitate pentru a face networking, pentru a învăţa din ideile altora şi, de ce nu, pentru a le aplica într-o abordare proprie", a afirmat Irina Negrilă, 20 de ani, una dintre participantele la eveniment. Printre vorbitorii de anul acesta s-au numărat actriţa Oana Pellea, prezentatorul TV Cătălin Ştefănescu, inventatoarea Ioana Raluca van Staden, maratonistul Andrei Roşu, fostul jurnalist de la The New York Times Eric Weiner, precum şi Magnus Scheving, creatorul serialului pentru copii "Orăşelul Leneş".

Raluca Ioana van Staden, inventatoarea senzorului care detectează cancerul în mai puţin de şase minute, a spus că nu a mai participat până în prezent la aceste conferinţe, însă a acceptat invitaţia pentru că invenţia sa se pliază pe conceptul care stă la baza acestui eveniment. "Fiind un eveniment destinat publicului larg, este şi o metodă de informare. De asemenea, pentru noi este o modalitate de autoeducaţie, pentru că astfel de conferinţe ne fac să înţelegem de ce trebuie să realizăm lucruri pentru oameni", a spus van Staden. De asemenea, după încheierea conferinţei, "feed­back-ul a fost extrem de bun. Conferinţa a plăcut şi din ce am văzut, foarte mulţi sunt interesaţi de aparatul nostru de depistare a cancerului. Scopul nostru, până la urmă, a fost să îi facem să înţeleagă ce înseamnă acest aparat", a explicat inventatoarea română. Majoritatea participanţilor la această conferinţă au aflat de evenimentul de la Bucureşti fie după ce au urmărit evenimente TED similare din alte ţări, fie de la cunoştinţe care au participat anul trecut. "Urmăream pe internet conferinţele TED din alte ţări şi astfel mi-a venit ideea să particip şi la evenimentul de la Bucureşti. Din păcate, anul trecut nu am mai reuşit să prind bilet, însă anul acesta am avut mai mult noroc şi consider că şi-a meritat toţi banii. Conferinţa mi-a plăcut pentru că am regăsit oameni cu care împărtăşesc aceleaşi idei", a spus Rodica Obancea, Asociate Certified Coach în cadrul Success Coaching.

Conferinţa TEDx a strâns la un loc vorbitori cu experinţă oratorică, dar şi persoane care au păşit pentru prima dată pe scenă pentru a-şi împărtăşi ideile. "Am fost plăcut surprins că am fost rechemat pe scenă după cele 18 minute de prezentare. Am avut emoţii, însă prin intermediul acestei conferinţe mi-am învins frica de a vorbi în public", a explicat Andrei Roşu, primul român participant la maratonul de la Polul Nord şi unul dintre vorbitorii conferinţei TEDx de săptămâna trecută. De asemenea, el a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind primul om care a cântat la tobe în cel mai nordic punct al globului. "Ce m-a bucurat cel mai mult a fost faptul că am fost contactat ulterior de presă, de diverşi antreprenori care m-au felicitat, dar şi de reprezentanţii unor licee care mi-au propus să le prezint şi elevilor povestea mea", a mai spus Roşu.

De la Bill Gates la personalităţi din România


TEDxBucharest este un eveniment non-profit, organizat de o echipă de 11 persoane. Conferinţa, ce s-a desfăşurat în limba engleză, a fost preluată pe platforma video a evenimentelor TEDx, ce se desfăşoară în peste 50 de ţări anul acesta. Conferinţa TED a debutat în urmă cu 25 de ani în California, ajungând în momentul de faţă o conferinţă globală ce invită diverse personalităţi să-şi prezinte ideile în 18 minute. Printre vorbitorii TED se numără Bill Gates, Al Gore, Richard Branson sau Gordon Brown.