Investitorii se pun la adăpost de şocul unei posibile reajustări bugetare

Autor: Stefan Musgociu 18.10.2010

Bursa a scăzut, luni, cu 0,38%, contrar liniei uşor ascendente a burselor mature din Europa, într-o piaţă în care foarte puţini investitori au fost dispuşi să tran­zacţioneze, astfel că lichiditatea a fost limitată la 8,6 mil. lei. Cele mai multe acţiuni de la BVB au deschis şedinţa la preţuri uşor sub referinţă, însă majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare. Apatia a continuat să marcheze piaţa până la finalul sesiunii, când titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au revenit pe creştere, ducând indicele BET-FI cu 0,48% peste referinţă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,64%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,5% sub nivelul de vineri. În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a scăzut nesemnificativ, cu 0,1%. "Deşi din afară au sosit în ultima lună şi jumătate impulsuri pozitive, contextul intern este de natură a motiva investitorii să îşi protejeze rezervele de lichidităţi.

Statul român erodează lichiditatea în economie pe mai multe căi. O modalitate este nevoia mare de finanţare a statului pe termen scurt, care acaparează atenţia exclusivă a sistemului bancar, generând un efect de «crowding out» al entităţilor private. De asemenea, ridicarea gradului de fiscalizare la 1 iulie, mai ales pe partea de impozitare a muncii, care a lovit puternic în bugetele companiilor, a avut ca efect diminuarea cash-flow-ului. Nu în ultimul rând, canalizarea greşită a eforturilor de reducere a evaziunii fiscale a condus la un grad redus al lichidităţilor din economie", a declarat şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru. Totodată, el crede că perspectivele privind stabilitatea gradului de fiscalizare nu sunt extrem de optimiste, întrucât execuţia bugetară pentru lunile în care s-a operat deja impozitarea majorată arată că efectele nu sunt cele dorite.

"Mai mult, având în vedere protestele săptămânale ale diferitelor categorii de salariaţi bugetari, un investitor trage concluzia corectă când decide să se protejeze împotriva viito­rului şoc de reajustare bugetară a Guvernului, care, cel mai probabil, va avea loc în preajma proximei vizite de control a FMI la Bucureşti. În aceste condiţii, o posibilitate semnificativă de reajustare bruscă a palierelor de preţ pentru companiile listate la BVB nu trebuie pierdută din vedere", a spus Ciubotaru. El consideră că bursa va recupera rapid decalajul faţă de celelalte pieţe, care au crescut în ultimele luni, dacă acestea se vor menţine pe creştere şi problemele din mediul intern se vor rezolva. Totuşi, el atrage atenţia că nu trebuie excluse riscurile de reintrare în recesiune a economiilor dezvoltate. În şedinţa de luni, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,6 milioane de lei (2 milioane de euro), sumă cu 47% mai redusă decât rulajul din şedinţa de vineri, de 16,1 milioane de lei (3,7 milioane de euro).