„Răscoala“ angajaţilor de la Finanţe a ajuns în cotidianul american Wall Street Journal

Autor: Mediafax 19.10.2010

Wall Street Journal, cel mai presti­gios cotidian de business din lume, a publicat vineri la fotografia zilei protestul angajaţilor de la Ministerul de Finanţe din România, mai precis pe şeful ANAF, Sebastian Blejnar, nego­ciind cu angajaţii de la Finanţe. În acest timp, liderii celor două sindicate ale angajaţilor din Ministerul Finanţelor Pu­bli­ce (MFP), Vasile Marica şi Sebastian Oprescu, reprezentând Alianţa "Sed Lex" şi Sin­dicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, se certau ieri pe reprezentativitate şi pe rezul­ta­tul negocierilor privind acordarea stimulentelor.

Federaţia Naţională a Sindicatelor Muncii şi Protecţiei Sociale, afiliată la Alianţa "Sed Lex", dezaprobă acţiunea Sindicatului Naţio­nal al Funcţionarilor Publici (SNFP), repre­zen­tat de Sebastian Oprescu, prin care, "în înţe­legere cu reprezentanţii puterii, pentru inte­rese personale, a semnat un document prin care acordarea stimulentelor va dezavantaja func­ţionarii publici", a anunţat Alianţa. În opinia reprezentanţilor federaţiei afiliate la "Sed Lex", prin această poziţie s-a urmărit dezbinarea şi compromiterea mişcării sindicale de către un sindicat fără membri în teritoriu, care "s-a erijat în aparător al tuturor funcţionarilor din mai multe ministere".

"Solicităm funcţionarilor publici şi perso­nalului contractual din instituţiile subor­donate sau coordonate de Ministerul Muncii să fie prudenţi la mesajele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, care urmăreşte conti­nua­rea compromiterii acţiunilor sindicale, dez­binarea între sindicate şi între salariaţi", se mai arată în comunicat. O altă organizaţie membră a "Sed Lex", Fede­raţia Naţională a Sindicatelor din Admi­nistraţia Publică Locală, dezavuează, într-un comunicat de luni, modul în care "sindicatele de buzunar, ca cel condus de Sebastian Opres­cu", a participat şi şi-a asumat "cu o lejeritate nedemnă de un sindicat modalitatea incorectă de acordare a suplimentelor salariale pentru an­gajaţii MFP. Angajaţii Di­rec­ţiei de Finanţe Cluj au fost înştiinţaţi de conducerea ANAF că au de primit peste o ju­mă­tate de milion de lei, reprezentând stimu­len­tele pe luna august, iar sumele urmează să fie repar­ti­zate după o analiză a unei comisii speciale. Preşedintele Sindicatului Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat ieri că repartizarea bani­lor este un proces mai complex, iar calcu­lele trebuie făcute cu maximă atenţie.