Va reuşi PSD şi PNL să demită Guvernul sub presiunea străzii?

Autor: Iulian Anghel 19.10.2010

Opozi ţia crede că poate re pe ta isprava din octom brie tre cut când a demis prin mo ţiune Guvernul Boc 1, lip sindu-i, strict matema tic, 22 de voturi pentru reuşita demersului, în con diţiile în care doi deputaţi independenţi au anunţat ieri că vor vota moţiunea. PSD şi PNL au depus ieri în Parlament prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului din această sesiune parlamentară şi speră că vor trânti Guvernul.

Pentru ca Guvernul să fie demis, opoziţia are nevoie de 236 de voturi, jumătate din totalul numărului senatorilor şi deputaţilor. Însă PSD şi PNL nu au împreună decât 212 voturi (arcul guvernamental mizează 246 de voturi), cea ce înseamnă că trebuie să scoată, din pământ din iarbă verde, încă 24 de voturi. Liderul PSD Victor Ponta a susţinut ieri că a găsit ce le opt voturi necesare demiterii Guvernului. Calculul este însă greşit, deşi trimiterea este ex plicită. În vară, când Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea diminuării salariilor şi a pensiilor, moţiunii depuse de opoziţie în urma aces tui demers i-au lipsit doar opt voturi pentru a avea succes. Ponta susţine acum că le-a găsit şi pe acestea. Însă îi vor trebui încă de două ori pe atât, în condiţiile de faţă. În vară, o parte din tre deputaţii PDL au anunţat clar că vor vo ta împotriva tăierii pensiilor, deci şi a propriului guvern, iar alţii au susţinut că, pur şi sim plu, au încurcat bilele şi au votat pentru mo ţiu ne în loc să voteze împotriva ei.

Lucrurile stau acum altfel, niciunul dintre deputaţii PDL neanunţând că va vota împotriva Guver nu lui. Doar doi independenţi - Cătălin Potor şi Mircea Irimiescu - au arătat că vor vota moţiunea. PSD şi PNL cu cei 212 deputaţi ai lor mizea ză mai cu seamă pe votul independenţilor şi spe ră într-o minune de la parlamentarii PDL. Dar cei 14 independenţi de la Cameră - cu excepţia celor doi menţionaţi - sunt înscrişi în
UNPR, partidul lui Gabriel Oprea care este în guvern. Pe votul celor zece independenţi din Se nat nu se prea poate miza, de vreme ce şase din tre ei au plecat de la PSD şi patru de la PNL. Atât în Cameră, cât şi în Senat puterea este majoritară. PDL, UDMR şi independenţii în seamnă, la Senat, 70 de voturi, în vreme ce PSD şi PNL au 65 de voturi. La Cameră, PDL, UDMR, minorităţile care sunt dintotdeauna în
fa voarea guvernului şi independenţii tota li -PNL şi PSD au doar 147 de voturi. Aşadar, demersul opoziţiei în acest moment este lipsit de şanse, dar până săptămâna vi itoare când va fi votată moţiunea se mai pot întâmpla multe lucruri.

PSD şi PNL mizează însă pe sprijinul străzii. Sindicatele cer grevă generală în ziua votării moţiunii. PSD pretinde blocarea activităţii în toate sectoarele. Ceea ce vor PNL şi PSD este ca în ziua votului presiunea străzii să-i obli ge pe deputaţii PDL să voteze împotriva Guvernului. Scenariul s-a repetat şi în vară, fă ră succes. Atunci, în sala de plen, în lojele invi ta ţilor, PSD a adus circa 200 de pensionari care au hui duit, în vreme ce alte sute de oameni stri gau în faţa clădirii Legislativului. Cu toate aces tea, deşi situaţia era extrem de tensionată - prac tic se întâmpla un lucru de care România nu mai auzise - Parlamentul vota tăierea sala ri ilor şi a pensiilor - Guvernul a rămas în picioare. Nici acum nu pare a se teme. Secretarul gene ral al PDL Vasile Blaga a susţinut că, din colo de declaraţiile de conjunctură, opoziţia va tre bui să dovedească la votul din Parlament dacă au voturile necesare adoptării moţiunii de cenzură. Nici preşedintele Traian Băsescu nu este mai tulburat. El a afirmat duminică, la ProTV, că, după votarea moţiunii, actuala coaliţie de gu vernare are toate şansele să continue să guverneze.