SIF Moldova a cumpărat drepturi de preferinţă TLV de 700.000 de lei

Autor: Andrei Chirileasa 19.10.2010

SIF Moldova (SIF2) a fost în ultima lună principalul cumpărător de drepturi de preferinţă pentru majorarea de capital de la Banca Transilvania (TLV), achiziţionând de pe Bursă circa 22,8 de milioane de titluri, pentru care a plătit în total circa 700.000 de lei (160.000 de euro), conform raportărilor publicate până ieri pe Bursă.

Ieri a fost ultima zi când drepturile de preferinţă TLV se puteau tranzacţiona pe Bursă. În perioada 29 septembrie - 19 octombrie, pe Bursă s-au tranzacţionat circa 161 de milioane de drepturi, adică 16% din numărul total de titluri emise, valoarea tranzacţiilor ridicându-se la 4,6 mil. lei (1,08 mil. euro).

Drepturile de preferinţă TLV dau dreptul investitorilor să participe la majorarea de capital prin care Banca Transilvania încearcă să strângă 120 mil. lei (28 mil. euro) de la acţionari. În cadrul operaţiunii, acţiunile sunt vândute la preţul de 1 leu, egal cu valoarea nominală, în condiţiile în care pe Bursă acestea se tranzacţionau ieri la preţul de 1,31 lei.

Pentru a subscrie o acţiune, investitorii au nevoie de 9,05 drepturi de preferinţă.
SIF Moldova, care a cumpărat 25 de milioane de drepturi, va putea subscrie 2,5 milioane de acţiuni în plus faţă de cele la care avea dreptul pe baza participaţiei pe care o deţinea la finele lunii aprilie. SIF Moldova deţinea la finele lunii aprilie circa 4% din acţiunile Băncii Transilvania, care îi dau dreptul să subscrie circa
4,76 milioane de acţiuni. În total, SIF Moldova ar putea veni cu 7,26 mil. lei la capitalul băncii.

SIF Moldova a fost unul dintre principalii cumpărători de acţiuni TLV în ultimele luni, majorându-şi participaţia la 4,75% la finele lunii septembrie.
"Achizţiile drepturilor de preferinţă la Banca Transilvania se subscriu intereselor noastre de a ne diminua eforturile viitoare de participare la majorarea de capital. Deţinem 4,7% din Banca Transilvania şi considerăm acest emitent unul strategic în portofoliul nostru", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.
SIF Banat-Crişana, care deţine circa 4,9% din acţiunile Băncii Transilvania, are de subscris acţiuni în valoare de 5,9 mil. lei. SIF Banat-Crişana a atacat în instanţă deciziile AGA prin care s-a hotărâr majorarea capitalului.
SIF Oltenia şi Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, care deţin câte 5% din acţiuni, vor putea subscrie câte 6 milioane de lei în operaţiune.