Bursele mature sunt la o aruncătură de băţ de maxime. BVB este codaşă la recuperare

Autor: Adrian Cojocar 19.10.2010

Bursa de la Bucureşti a rămas anul acesta mult în urma pieţelor dez­vol­tate, dar şi a altor burse regionale, care sunt gata să-şi reia trendul de creştere început în debutul anului 2009 după ce au ajuns recent în preajma maximelor atinse în luna aprilie a acestui an.

Astfel, burse precum cele ale Germaniei, Poloniei sau Turciei au ajuns recent la niveluri record pentru ultimii doi ani în timp ce principalul indice al Bursei, BET-C, se află încă cu 15,4% sub nivelul maxim din luna aprilie a anului curent.
Scăderi similare cu cele con­sem­nate de Bursă au înregistrat doar pieţele din Bulgaria şi Cehia, care au de recuperat 14,8% şi respectiv 12,7% faţă de maximele atinse în urmă cu şase luni.

În aprilie, majoritatea burselor internaţionale au intrat pe un trend descendent după ce problemele din Grecia au cuprins întreaga Europă, iar multe state au adoptat programe de austeritate bugetară pentru a-şi re­duce deficitele, alimentând temerile privind un impact negativ asupra re­luării creşterii economice în regiune.
Dacă la nivel internaţional cei mai mulţi investitori au uitat de probleme, indicii burselor revenind în preajma maximelor, pe plan intern Bursa resimte din plin instabilitatea fiscală şi politică, spun brokerii.
"Indicatorii economici nu au fost nici răi, nici buni, ci amestecaţi. Stimulii vor fi acordaţi în continuare de multe guverne şi lumea este li­niştită. La noi este mult mai puţin liniştitor deşi nu am suferit şocurile pe care le-au avut alţii. Este o lipsă de profesionalism din partea guvernului, care nu ţine în frâu reforma siste­mului bugetar. Se anunţă modificări fiscale de la o zi la alta. Există foarte multă instabilitate şi investitorii nu ştiu ce se va întâmpla şi pe ce să se bazeze", spune Adrian Mănăilă, direc­torul general al firmei de bro­keraj EldaInvest din Galaţi.
Analiştii spun că bursa ro­mâ­neasă pierde bătălia pentru banii fondurilor cu alte pieţe din regiune din cauza perspectivelor economice mai slabe şi a lichidităţii mici.
"România nu se decuplează de statele din regiune, este judecată integrat. Problema este că oamenii com­pară perspectivele economice, la noi există instabilitate legislativă şi riscul privind impozitarea supli­men­tară, iar banii se îndreaptă către alte pieţe din regiune. Pe termen lung decalajul faţă de pieţele mature se va recupera însă contează dacă în două luni sau peste 10 ani. Dacă comparăm volatilitatea bursei din România şi profitul probabil că este o afacere mai bună decât alte pieţe", spune Florin Ilie, directorul departamentului pieţe de capital din cadrul ING Bank.

Alegerile din SUA au dus bursele americane din nou la maxime
Dow Jones Industrial Average (DJIA), indicele celor mai importante 30 de companii listate pe bursele americane, a închis luni la 11.144 de puncte, apropiindu-se la mai puţin de 1% de maximul din aprilie. Indicele american a câştigat peste 11% de la începutul lunii septembrie.
"În SUA lumea mizează pe pier­derea majorităţii de către democraţi şi speră să vină republicanii care sunt cunoscuţi că susţin mai mult mediul economic şi financiar decât structurile sociale. Republicanii ar putea fi mai îngăduitori cu băncile de investiţii pe care Obama vrea să le reglementeze mai strict. Eforturile băncilor centrale de a goni investitorii de pe monedă spre active dau rezultate. Dobânzile mici au încurajat lumea să-şi golească conturile din depozitele bancare şi acest lucru cred că ar trebui să se întâmple şi la noi pentru că dobânzile nu sunt real pozitive", consideră Mănăilă.
Bursa britanică se află cu 2,7% sub maximele anuale, cea franceză mai are de recuperat doar 5,5%, în timp ce piaţa din China a urcat sem­nificativ în ultimele luni şi se situează în prezent cu 0,9% sub nivelul maxim din aprilie.

"Percepţia de risc a investitorilor a mai scăzut de la problemele din Grecia plus că lumea uită. A fost pus în aplicare la nivelul statelor europene un mecanism de urgenţă care deşi nu a fost folosit, există. Grecia încă nu a intrat în default şi nicio ţară nu a ajuns în situaţia Greciei. S-au luat nişte măsuri şi nu s-au petrecut scenariile negativiste care se preconizau. Cel mai rău pentru oameni nu este răul, ci necunoscutul", explică Florin Ilie.
Bursa celei mai importante economii din Europa, cea a Germaniei este printre puţinele la nivel internaţional care au reuşit să depăşească maximele anuale, si­tuându-se cu 3,2% peste cele din aprilie.
"Nu cred că revenirea va fi una imediată, dar investitorii încep să vadă luminiţa de la capătul tunelului şi cred că de data aceasta va fi de lungă durată", spune Mănăilă.

Cele mai performante şi dinamice burse din regiune sunt de stat
Bursa din Turcia şi cea din Po­lonia, care sunt deţinute şi sprijinite de stat, înregistrează cea mai bună evoluţie din regiune, cu o creştere de aproape 19% şi respectiv 4,2% de la căderea burselor interna­ţionale din urmă cu şase luni.
Piaţa din Varşovia este liderul din Europa în ceea ce priveşte ofertele publice iniţiale.
De cealaltă parte, bursa din Turcia a atins în prezent valori care le depăşesc cu mult şi pe cele din 2007 sau 2008, faţă de care majoritatea pieţelor înregistrează încă decalaje semnificative.

Faţă de minimele atinse la finele anului 2008, indicele turcesc ISE 100 a adus un randament de circa 218% şi de la începutul anului s-a apreciat cu 33,4%.
"În Turcia, preşedintele bursei are rang de ministru şi este pus de guvern. Din această cauză este foarte ascultat de autorităţile de acolo cărora le expune toate ideile pentru a dezvolta piaţa. Plus că ei nu sunt în Uniunea Europeană şi au mai multă flexibilitate, nu trebuie să respecte regulile comunitare. Bursa din Turcia făcea anul trecut tranzacţii de 10 miliarde de dolari pe zi pe segmentul instrumentelor cu venit fix", spune Adrian Mănăilă.