Angajaţii Amonil Slobozia pleacă după active la o firmă din Belize. Ce mai rămâne pentru acţionari?

Autor: Andrei Chirileasa 19.10.2010

După ce a pierdut activele, Amonil riscă să-şi piardă şi angajaţii, iar continuarea activităţii depinde de gazele primite de la grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Între timp, acţionarii minoritari aşteaptă ca CNVM să le facă dreptate.



Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) riscă să rămână fără activitate şi fără salariaţi, după ce anul trecut a pierdut principalele active.

Conducerea companiei a anunţat luni că un număr semnificativ de salariaţi şi-au denunţat contractele de muncă şi urmează să se angajeze la Chemgas Holding. Deşi nu a precizat numărul salariaţilor care vor pleca, Amonil spune că activitatea ar putea fi afectată. Compania avea circa 800 de angajaţi în primul semestru.
În plus, contractul de procesare a gazului metan, încheiat cu grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, expiră la sfârşitul lunii noiembrie, iar Niculae a declarat recent că-şi va închide toate combinatele dacă Guvernul nu prelungeşte facilitatea de a cumpăra gaze naturale doar din producţia internă, mai ieftine, acordată în urmă cu un an producătorilor români din industria chimică. Facilitatea expiră la finele lunii octombrie, iar producătorii negociază în prezent cu Ministerul Economiei prelungirea acesteia cel puţin până în primăvara anului viitor.
"Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie, pentru că am un contract cu el pe care trebuie să-l închei", ameninţa recent Niculae.

Cu toate că vorbeşte despre închiderea combinatului, cu excepţia contractului de procesare a gazului în prezent nu mai există nicio legătură formală între Niculae şi Amonil. Grupul Interagro a deţinut începând din 2007 un pachet de 8% din acţiunile Amonil, pe care l-a vândut la finele lui 2008 pe Bursă. În 2007, Niculae anunţa că a preluat managementul Amonil şi că va lista compania pe Bursa de la Londra. El susţinea că are sprijinul principalilor acţionari, firmele Zalois şi Jovline, înregistrate în insulele Belize, care deţineau împreună 43% din acţiuni. După ieşirea Interagro din acţionariat, cele două firme au ajuns la 51%.
Acţionarii celor două firme nu sunt cunoscuţi, astfel că în piaţă s-a speculat că în spatele lor s-ar afla tot Niculae, însă el neagă vehement acest lucru: "Nu mai am nicio treabă cu Amonil", a fost răspunsul omului de afaceri la întrebarea ZF privind implicarea sa în companie.
La începutul anului trecut, Interagro deţinea garanţii asupra a două instalaţii ale Amonil, în urma unor împrumuturi acordate combinatului.

Amonil a pierdut activele în urmă cu un an
Celelalte active importante au fost preluate de firma Chemgas Holding, controlată de Riverside Development, înregistrată tot în Belize. Chemgas şi-a adjudecat activele Amonil printr-o licitaţie în în care a fost singurul ofertant, în schimbul sumei de 57 mil. lei.
În prezent, Amonil plăteşte o chirie de circa 550.000 de lei pe lună pentru utilizarea activelor preluate de Chemgas, însă dacă rămâne fără contractul cu Interagro şi fără salariaţi se va vedea în imposibilitatea de a-şi continua activitatea.
Amonil a avut în primul semestru afaceri de 87 mil. lei (circa 20 mil. euro), în scădere cu circa 30% faţă de anul precedent, şi un profit net de 3 mil. lei.

Acţionarii minoritari aşteaptă dreptatea de la CNVM
Firma Salink Limited, deţinută de managerii companiei suedeze East Capital, a intrat în 2008 în acţionariatul Amonil, preluând un pachet de 14% din companie pentru circa 4 mil. euro.
Suedezii susţin că abia apoi au aflat că Amonil ar fi avut încă de la începutul lui 2008 un contract de procesare a gazului metan cu Interagro prin care cedau întreaga producţie către grupul condus de Ioan Niculae. "Contractul nu a fost niciodată publicat, deşi am cerut CNVM să investigheze acest lucru. Salink nu ar fi intrat în companie dacă ar fi ştiut de acest contract", spune Cristian Duţescu, avocatul celor de la Salink.
Salink a propus pe parcursul anului trecut mai multe soluţii pentru plata datoriei către Riverside, printre care majorarea capitalului social sau contractarea unor credite, însă Zalois şi Jovline sau opus.

Acum, singura speranţ a suedezilor este ca CNVM să oblige acţionarii Amonil să deruleze o ofertă publică de preluare, prin care să mai poată recupera ceva din suma investită. Amonil este evaluată în prezent pe Bursă la 4,7 mil. euro, participaţia suedezilor mai valorând doar 0,63 mil. euro.
"Am solicitat la CNVM obligarea la lansarea unei oferte publice de preluare a persoanelor care controlează Amonil şi obligarea celor două firme din Belize să-şi publice acţionarii. Vom continua să solicităm o ofertă publică", a precizat Duţescu.