Patronatele din sectorul alimentar: Alimentele nu se ieftinesc după scăderea TVA

Ziarul Financiar 20.10.2010

Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora şi creşterea fraudei fiscale, informează Mediafax Business.

"Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile", a spus Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei Agrostar.
El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant.

"Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi de Codul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate, preţurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se va resimţi o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori", a adăugat Ştefan. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.