Un dezvoltator imobiliar spune că mai sunt români care dau 2.500 de euro/mp

Autor: Adelina Mihai 20.10.2010

Spaniolii de la Alius, care au investit 50 de milioane de euro într-un proiect cu 124 de apartamente din Bucureşti (aflate în zona Arcului de Triumf) susţin că au vândut deja 55 de apartamente nou construite.

Preţul pe metru pătrat este cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro, ceea ce înseamnă că un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 65 mp poate depăşi 160.000 de euro.
"În general, cei care au cumpărat apartamentele sunt persoane tinere, care au succes pe plan profesional şi care lucrează în bănci internaţionale, în firme de avocatură recunoscute sau sunt manageri locali în multinaţionale. În general, aceştia au plătit un avans de 30% din valoarea apartamentului şi nu au avut nevoie de finanţare externă", susţine Elena Tamara Mari­nescu, Country Manager al companiei Alia, membră a grupului spaniol Alius.

Spaniolii au venit în România în 2005, însă construirea complexului rezidenţial Alia Apartments a început în 2007. Reprezentanţii companiei susţin că sunt la un pas de a semna vânzarea unui penhouse în va­loare de aproximativ 2 milioane de euro.
"Suntem în negocieri avansate de vânzare a penthouse-ului de 617 metri pătraţi din clădirea de 20 de etaje. Cumpărătorul este un executiv străin care lucrează în domeniul con­sultanţei la o multinaţională. Va­loarea acestuia este de aproxi­mativ 2 mi­lioane de euro", adaugă Mari­nescu.

Ea a mai precizat că, la finele lui 2008, când încă preţurile în imobiliare nu începuseră să scadă, compania a reuşit să vândă un duplex cu o valoare de peste un milion de euro unui executiv cu dublă cetăţenie, care locuieşte mai mult în ţările nordice.
Din valoarea totală a proiectului - 50 de milioane de euro- 25 de milioane de euro provin printr-o finanţare acordată de UniCredit Ţiriac Bank.
Dezvoltatorii susţin că au scăzut preţurile faţă de 2008 cu 20- 30%.

"Nu vom mai negocia preţurile apartamentelor, ajustarea de 20- 30% este suficientă. Sperăm să fim puţin mai ambiţioşi în ceea ce priveşte preţurile. Credem că vom creşte preţurile în câteva luni dacă vânzările vor fi conform obiectivelor", susţine Fernando Moreno Mendoza, preşe­dintele Alia Group.
Reprezentanţii companiei esti­mează că 20% din numărul total de clienţi ai apartamentelor construite vor fi străini.

"Există interes şi din partea străinilor care au stat câţiva ani în Bucureşti şi care vor să-şi asigure un stil de viaţă asemănător cu cel pe care îl au în străinătate. Am avut de suferit din cauza crizei în ceea ce priveşte numărul de apartamente vândute, pentru că a fost mai greu să-i convigem pe potenţialii clienţi să cumpere", a mai spus Mendoza. El a mai precizat că în ultimele 10 zile compania a vândut 3 apartamente.
Compania intenţionează să în­ceapă în anii următori şi alte proiecte de dezvoltare imobiliară, în zonele Floreasca şi DN1.
"Am cumpărat alte două terenuri: unul în Floreasca, pe o suprafaţă de 50.000 de mp, şi unul în DN1, pe o suprafaţă de 48.000 de mp. Proiectele sunt terminate şi gata de lansat, însă nu cred că vom începe până în 2011- 2012".

Compelxul rezidenţial Alia Apartments

n Construit în perioada 2007- 2010
n 124 de apartamente în trei clădiri
n Situat în Bucureşti, în apropierea Arcului de Triumf
n Investiţie totală de 50 de milioane de euro, jumătate provenind dintr-o finanţare acordată de UniCredit Ţiriac Bank
n Preţul apartamentelor: între 2.000 şi 2.500 de euro/mp
n Apartamentele au suprafeţe cuprinse între 65 şi 300 mp, cu excepţia unui penthouse care are 617 mp
n Cea mai scumpă locuinţă este un penthouse cu şase camere, care costă aproximativ
2 milioane de euro