Tur de forţă pentru Finanţe: 10 miliarde de lei de împrumutat în trei luni

Autor: Voican Razvan 20.10.2010

Ministerul Finanţelor are de atras în ultimele trei luni ale anului circa 10 miliarde de lei de pe piaţă, ceea ce s-ar putea dovedi foarte dificil în condiţiile menţinerii "plafonului" de dobândă de 7% pe an, estimează analiştii ING Bank.

Obligaţiunile de 1,4 miliarde de euro care ajung la scadenţă luna viitoare vor fi probabil refinanţate printr-o nouă emisiune. De asemenea, Finanţele ar putea conta pe o tranşă de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Totuşi, eforturile Ministerului Finanţelor de a împrumuta lei fără a accepta creşteri de dobândă ar putea fi susţinute de politica recentă a Băncii Naţionale care a condus la acumularea unui exces de lichiditate pe piaţa monetară.

Toate ratele de dobândă ROBOR pe termen de până la o lună au intrat mult sub nivelul dobânzii-cheie de 6,25%, după ce luni BNR a absorbit printr-o operaţiune depo numai 1 mld. lei.
Pe 29 septembrie Consiliul de Administraţie al BNR a decis "gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar". Abundenţa de lichiditate şi scăderea dobânzilor pentru scadenţele scurte ar putea permite Finanţelor să emită cu succes titluri de stat pe termen scurt în sume mai mari, aşa cum s-a întâmplat luni, când au atras 1,15 miliarde de lei.

După calculele ING, din ianuarie şi până în septembrie Ministerul Finanţelor a împrumutat 52 de miliarde de lei, din care 37 mld. lei de pe piaţă, iar restul de la FMI şi Comisia Europeană. A avut de acoperit un serviciu al datoriei de 24,5 mld. lei şi de finanţat un deficit bugetar de 27 mld. lei, în ipoteza în care ţinta de deficit bugetar la nouă luni ar fi fost atinsă, după cum a indicat un oficial guvernamental.
ING estimează că adevăratele dificultăţi în asigurarea lichidităţilor necesare în Trezorerie vor apărea anul
viitor, în condiţiile în care până acum nu s-a pus problema ca un acord de tip preventiv încheiat cu FMI să fie însoţit de un nou împrumut de la Comisia Europeană pentru finanţarea deficitului bugetar.