Apple lansează un nou laptop, care se comportă ca un smartphone

Autor: Magraon Andreea 21.10.2010

Apple, cea mai valoaroasă companie de IT din lume, a lansat o nouă versiune a laptopului MacBook Air, mult mai subţire şi mai uşor, care "împrumută" funcţii de la telefoanele iPhone şi tablet PC-urile iPad, dezvoltate de compania americană, relatează Reuters.

Astfel, asemenea smartphone-urilor, noile laptopuri pot ieşi instant din stand-by, în care pot sta până la 30 de zile. De asemenea, preţurile noilor produse prezentate de CEO-ul Apple, Steve Jobs, pornesc de la 999 de dolari pentru varianta de 11,6 inchi (care are o grosime de 0,30 cm şi cântăreşte 1 kg) şi ajung la 1.299 de dolari pentru cea de 13,3 inchi. Preţurile pentru modele vechi ale MacBook Air pornesc de la 1.499 de dolari.

Potrivit lui Jobs, Apple va lansa o nouă variantă a sistemului de operare pentru computere Mac OSX în vara lui 2011, care va include funcţii întâlnite acum la iPhone şi iPad, precum abilitatea de a avea mai multe ecrane şi de a "trece" de pe unul pe altul. Analiştii susţin că noul sistem de operare va ajuta la creşterea vânzărilor de computere Mac. În ultimul trimestru Apple a vândut 14 milioane de iPhone-uri, 4,2 milioane de iPad-uri şi 3,9 milioane de computere, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Analiştii susţin că în viitor computerele vor începe să semene cu smartphone-urile. "Noile PC-uri vor fi inspirate de smartphone-uri. Nu este vorba numai de aplicaţii, dar şi de experienţa de a le folosi", a declarat Sarah Rotman Epps, analist la compania de cercetare Forrester, citată de Financial Times. Apple are o capitalizare de piaţă de 284 mld. dolari.