BAT: Volumul vânzărilor de ţigări în România va scădea în acest an cu 8,3%

Autor: Mediafax 21.10.2010

Volumul vânzărilor de ţigarete va scădea în acest an în România cu 8,3%, de la 36 de miliarde de bucăţi la circa 33 de miliarde, pe fondul reducerii puterii de cumpărare a populaţiei, estimează Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Europa Sud-Est.

"Vorbim de total consum de ţigarete, care include şi piaţa neagră. În 2008 consumul a fost de aproximativ 38 de miliarde de ţigarete", a declarat Popa. El a adăugat că una dintre problemele cu care producătorii din domeniu se vor confrunta anii viitori va fi lipsa predictabilităţii evoluţiei accizelor. "Între 2003 şi 2010 am avut un calendar de creştere a accizei. Acum s-a terminat şi vom avea o nouă ţintă de acciză şi vrem să convenim cu Ministerul Finanţelor un calendar de creştere a acestei taxe", a afirmat Popa.

El a spus că ar fi vorba de creşteri ale accizei de circa doi euro pe an pe mia de ţigarete. Popa apreciază că anul viitor contrabanda s-ar putea reduce cu 20%, iar piaţa totală a ţigaretelor cu 1-2 procente. Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% în iulie, dar rămâne sub nivelul din ianuarie, când comerţul ilicit cu ţigareţe se ridica la 36,2%, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel. Cei mai mari producători de ţigarete din România sunt JTI, BAT şi Philip Morris.