Când ţările emergente se plâng de aprecierea monedelor, Turcia se bucură de beneficiile unei lire puternice

Autor: Catalina Apostoiu 21.10.2010

Zi după zi, bursa turcă atinge noi recorduri, impulsionată de fluxul puternic de capital străin aflat în căutare de randamente mai mari în Turcia şi pe pieţele emergente.



Intrarea "banilor fierbinţi" poate aduce numeroase beneficii, de la finanţarea unei creşteri economice puternice şi acoperirea fără efort a oricărei creşteri a deficitului co­mercial, până la majorarea substanţială a câştigurilor bancherilor şi brokerilor, scrie The New York Times.
Totuşi, ca orice lucru bun, şi această situaţie prezintă riscuri: aprecierea rapidă a monedei locale afectează exporturile şi pe termen lung ar putea duce la creşteri artificiale şi mai apoi la o posibilă criză în condiţiile în care investitorii s-ar reorienta către plasamente mai sigure.
Asemeni lirei turceşti, care a avansat cu 11% în raport cu dolarul de la începutul lunii mai, monedele pieţelor emergente din întreaga lume, cu excepţia yuanului chinez strâns ţinut sub control, ating noi maxime.

Monedele acestor pieţe sunt împinse în sus de dezvoltarea economiilor care absorb capital străin de miliarde de dolari ce se reorientează dinspre pieţele cu rate scăzute ale dobânzii către ţările emergente, care oferă randamente superioare.
Investitorii se tem de asemenea că dolarul va continua să se deprecieze dacă banca centrală americană (Fed) va decide să-şi sporească eforturile de resuscitare a economiei prin achiziţionarea în continuare de titluri guvernamentale.

Nu se tem de aprecierea lirei
Totuşi, în condiţiile în care Thailanda şi Brazilia, printre alte ţări, acţionează în sensul reducerii intrărilor de capital străin prin impunerea unor controale de capital, Turcia urmează o cale diferită, alegând să se bucure de beneficiile situaţiei şi nu să o schimbe.
"Nu vom institui niciun fel de restricţii", a declarat Vedat Akgiray, preşedinte al Consiliului pentru Pieţe de Capital din Turcia.
Akgiray ia în derâdere controalele de capital impuse de autorităţile braziliene, argumentând că acestea nu pot avea succes în cadrul economiilor globalizate de astăzi.
"Este o piaţă liberă, iar moneda este un preţ pe care trebuie să-l accepţi", a adăugat oficialul turc. "Poate că într-o zi putem avea o liră egală cu un dolar. De ce nu?"
Deşi trezoreria şi banca centrală din Turcia sunt cele care au ultimul cuvânt de spus în această privinţă, opinia lui Akgiray reflectă sentimentul că aprecierea lirei reprezintă o răsplată justificată pentru recentul dinamism al economiei Turciei.
Primul-ministru Recep Tayyip Erdogan a prins probabil cel mai bine acest sentiment când a declarat că "o liră puternică este mândria mea" atunci când a fost întrebat dacă guvernul ar putea interveni mai agresiv pe pieţele monetare ca reacţie la plângerile exportatorilor.

Recuperare cu succes din criză
Cu o creştere de 11% în primele două trimestre ale acestui an, Turcia este una din economiile cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume. Iar graţie locaţiei sale strategice şi unui nivel al datoriei surprinzător de scăzut, ţara a devenit rapid o preferată a investitorilor.
Într-o ţară care s-a confruntat cu atât de multe crize financiare şi a cărei monedă a pierdut 80% din valoare în fiecare an nu cu mult timp în urmă, nu este surprinzător faptul că aprecierea lirei este considerată o emblemă a mândriei naţionale. Totuşi, apar semne privitoare la riscurile acestei aprecieri.
Deficitul de cont curent al Turciei înregistrează unul din cele mai rapide ritmuri de creştere din rândul pieţelor emergente şi a avansat brusc de la un mic excedent anul trecut la un deficit de 5% din PIB, în condiţiile în care cererea internă puternică atrage din ce în ce mai multe importuri în contextul reducerii încetinirii exporturilor. O monedă mai puternică afectează de asemenea şi sectorul de turism care aduce 12 miliarde de dolari pe an.
Tim Lee, economist independent din cadrul Pi Economics din Stamford, a calculat într-un raport recent că lira turcească ar putea fi supraevaluată cu până la 100%. Acesta argumentează că locuitorii Turciei, mai mult decât investitorii străini, se află în spatele puterii în creştere a lirei. Majoritatea analiştilor consideră că lira este cu 10 până la 15% mai scumpă decât ar trebui să fie în raport cu dolarul.

Scepticii prevăd o criză financiară
Nu există îndoială că aprecierea lirei a redus competitivitatea Turciei. Recent, directorul unui important grup din sectorul comercial avertiza că moneda supraevaluată şi intrările de capital speculativ vor duce la o criză financiară.
Costul afacerilor a crescut de asemenea în Turcia. "Turcia este o ţară care a devenit pur şi simplu prea scumpă", a declarat Atilla Yesilada, economist în cadrul Global Source Partners.
Recent, banca centrală a ţării şi-a sporit achiziţiile de dolari până la aproximativ 400-600 de milioane de dolari pe zi în cadrul unei încercări relativ neconvingătoare de a restrânge creşterea lirei.
Însă, în condiţiile în care intrările de capital nu dau semne de temperare, iar gu­vernul chinez anunţă că va deveni un cum­părător important de obligaţiuni turceşti, lira va continua probabil să crească.