Investitorii n-au scăpat de mersul la Fisc, deşi Finanţele vor să modifice iar impozitul pe Bursă

Autor: Monica Juganaru 21.10.2010

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat joi declaraţia pe care investitorii de pe Bursă trebuie să o completeze pentru stabilirea impozitului reprezentând plata anticipată trimestrială pe câştigurile obţinute la bursă.

Investitorii mai au la dispoziţie doar două zile, până pe 25 octombrie, pentru plata a 16% din profitul realizat în trimestrul al treilea. Ministerul Finanţelor vrea să modifice însă din nou Codul fiscal în privinţa declarării şi plăţii impozitului pe Bursă, însă proiectul se află în prezent în dezbatere publică.
Potrivit modificărilor Codului fiscal intrate în vigoare la 1 iulie, investitorii trebuie să depună personal la administraţiile financiare, până pe data de 25 a lunii ur­mătoare fiecărui trimestru, o dovadă a tranzacţiilor rea­lizate în trimestrul respectiv şi să calculeze câştigul sau pierderea înregistrată. Documentele cu privire la tran­zacţiile realizate trimestrial trebuie ridicate de in­ves­titori de la firmele de brokeraj unde au deschise conturile.

Între timp, Ministerul Finanţelor are în plan să modifice Codul Fiscal şi a întocmit în acest sens un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că bro­kerii vor reţine anticipat 10% din câştigurile realizate de in­vestitori pe piaţa de capital pentru achitarea impo­zitului către bugetul de stat, regularizarea urmând să se realizeze la finele anului în funcţie de valoarea câşti­gului net impozabil.

Proiectul de ordonanţă a fost întocmit pentru mo­difi­carea prevederilor legale actuale, potrivit cărora fiecare investitor trebuie să calculeze şi să vireze tri­mestrial un impozit anticipat de 16% din câştigurile nete, astfel că fiecare investitor ar urma să se deplaseze la administraţia fiscală de cinci ori pe an.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a anunţat însă că a convins miercuri reprezentanţii Co­mi­siei de Dialog Social din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să reanalizeze prevederile proiectului de OUG privind reţinerea la sursă a unui impozit anticipat de 10% din câştigurile de pe piaţa de capital.
AIPC a solicitat iniţial ca firmele de brokeraj să reţină impozitul de 16% din contul de numerar al clien­ţilor şi, ca urmare, Comisia Naţională a Valorilor Mo­biliare a menţionat că va insista la Ministerul Finanţelor şi la cele două Camere ale Parlamentului pentru mo­dificarea Codului fiscal astfel încât firmele de brokeraj să oprească şi să vireze impozitul în numele clienţilor.
Anterior, impozitul a fost de 1% pentru câştigurile realizate din vânzarea instrumentelor financiare de­ţi­nu­te mai mult de un an de zile şi de 16% pentru tranzacţiile cu titluri păstrate în portofoliu mai puţin de un an.
Anterior datei de 1 iulie, firmele de brokeraj reţineau la sursă anticipat 1% din câştigurile realizate de investitori, iar regularizarea era efectuată la finele anului.