De ce a fost rău când a fost majorată TVA şi nu este bine când ar urma să fie micşorată?
Decizia, indiferent cât de controversată, a Camerei Deputaţilor de a reduce TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de bază (pâine, lapte, ulei vegetal, zahăr) a fost taxată de unii analişti, o dată pentru că ar diminua veniturile bugetare şi a doua oară pentru că nu ar conduce la scăderea automată a preţurilor. Care este explicaţia?
Când TVA a fost majorată, în vară, de la 19% la 24% acest lucru
s-a văzut două luni mai târziu în preţuri. Oamenii de afaceri au
reacţionat pe măsură. Majorarea TVA va conduce la creşterea
preţurilor, la inflaţie, la şomaj şi evaziune fiscală, au susţinut
ei, ceea ce de altfel se şi întâmplă.
Un prim efect îl va reprezenta creşterea cu minimum 5% a preţurilor
în industria alimentară, susţinea atunci Sorin Minea, preşedintele
patronatului din industria alimentară Romalimenta: "Toate preţurile
vor creşte cu minimum 5%. Acum avem cea mai mare TVA din Europa la
industria alimentară". Preşedintele patronatului Rompan, Aurel
Popescu, afirma: "Această creştere a TVA nu este un element de
cost, ci o taxă adăugată, pe care nu o pot suporta producătorii,
care oricum sunt la limita de cost". Viorel Micula, proprietarul
grupului de firme European Drinks, susţinea: "Toate taxele care
cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte,
dacă nu consumatorul final?". Analiştii economici au mers pe
aceeaşi linie. Acum, unii dintre aceştia au pus sub semnul
îndoielii beneficiile reducerii TVA. Cum se explică?
Creşterea preţurilor produselor alimentare în septembrie a dus
inflaţia anuală la 7,77%, un maximum al ultimilor doi ani, iar
acest lucru a fost pus nu doar pe seama unui an agricol mai modest,
ci şi pe seama majorării TVA. Însă şi la bugetul de stat acest
lucru s-a simţit.
Încasările din TVA s-au ridicat în august, cea de-a doua lună în
care s-a aplicat TVA de 24%, la 3,6 mld. lei (850 mil. euro), în
creştere cu 9,4% faţă de nivelul de 3,2 mld. lei din iulie. Faţă de
august 2009, creşterea a fost de 40%.
O diminuare a TVA la produsele de bază va conduce la o diminuare a
veniturilor bugetare pentru că administraţia se va confrunta cu o
creştere a cererilor de rambursare a TVA. ZF a calculat această
pierdere la 800-850 mil. euro anual, în vreme ce Guvernul estimează
pierderile bugetare la aproximativ 460 mil. euro.
Însă, până la urmă, acest lucru nu este benefic pentru cumpărător
întrucât ar trebui să conducă, teoretic, la scăderea preţurilor
alimentare şi, pe cale de consecinţă, la stimularea consumului care
se va vedea în încasările din TVA?
Majoritatea ţărilor din UE practică o TVA redusă la alimente.
România are TVA redusă la 9% la medicamente şi carte şi o TVA de 5%
la locuinţele cu preţuri sub 380 mil. lei cumpărate de la
persoanele juridice.
"Nu este niciodată rău când scad taxele în momentul în care
serviciile publice funcţionează normal. Însă, la noi, lucrurile
stau altfel şi cel mai important impact va fi asupra deficitului
bugetar. Acele scăderi la buget trebuie completate din altă parte.
Este adevărat, chestiunea cu taxele diferenţiate se practică peste
tot în lume. Dar astfel de sisteme perturbă echilibrul şi duc la
disfuncţionalităţi", susţine analistul economic Aurelian Dochia. El
dă exemplul anilor '90, când statul controla preţurile la alimente
în vreme ce alte preţuri erau liberalizate: "Taxele diferenţiate
conduc la un comportament deviant. În anii '90 oamenii cumpărau
pâine şi o dădeau la animale pentru că era mai ieftină decât
furajele care aveau preţurile liberalizate. Nu spun că se va ajunge
chiar aici, pentru că depinde în ce măsură o scădere a TVA se va
reflecta şi în preţuri. Foarte probabil unii vor prefera să menţină
preţurile şi să-şi rotunjească veniturile".
Pe de altă parte, afirmă analistul, Franţa sau Germania practică o
TVA redusă la alimente, dar această piaţă reprezintă doar 10-12%
din PIB, în vreme ce în România ea este cea mai importantă sursă de
venit a bugetului: "Când ponderea este mică, impactul este minor.
Mai apoi, o diferenţiere de taxare, dacă va avea efecte pozitive
asupra consumatorului, se va răsfrânge şi asupra producătorului
pentru că nu toate, ci doar unele industrii sunt avantajate. Până
la urmă, depinde ce fel de politică vrei să ai şi ce industrii să
încurajezi. Vrei să avantajezi agricultura? Agricultura a fost
masiv subvenţionată, dar nu a progresat deloc. Sigur, în Parlament,
s-a votat cu gândul la electorat care aplaudă astfel de măsuri, dar
nimeni nu vede consecinţele negative care sunt mai puţin vizibile.
Deficitul bugetar? Nu este treaba noastră!" Observaţii similare au
făcut şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, şi economistul-şef
al ING, Nicolaie Chideşciuc.
Oamenii din industria de profil: reducerea TVA, o gură
de oxigen
Oamenii din industria de profil cred însă altceva. "Lipsa de
reacţie din industria alimentară e dată de neîncredere, pentru că
nimeni nu-şi face calcule acum că această lege va intra în
vigoare", spune Raul Ciurtin, preşedintele producătorului de
lactate Albalact, cel mai mare jucător cu capital românesc din
industria laptelui, estimată la un miliard de euro anual.
Ciurtin explică însă că reducerea TVA-ului la alimentele de bază la
5% ar însemna o reînviere a consumului de alimente, ar ajuta
puterea de cumpărare "afectată grav" de climatul actual.
Mai mult, acţionarul producătorului din Alba Iulia explică faptul
că preţurile ar coborî în urma unei astfel de decizii, mai ales că
şi în prezent majoritatea producătorilor apelează foarte des la
promoţii pentru a-şi menţine cât de cât stabile volumele de
vânzări. "Scăderea consumul i-a făcut pe mulţi producători să-şi
crească ritmul promoţiilor."
Şi Radu Timiş, care deţine alături de soţia sa afacerea CrisTim,
cel mai mare producător local de mezeluri, spune că reducerea TVA
la alimentele de bază ar fi o "mică speranţă dată oamenilor" şi
consideră că nici statul nu va pierde atât de mult cum se
anticipează din această măsură. "Ar putea scoate la lumină piaţa
neagră, care se ştie că este peste 50% din exact pieţele pe care se
doreşte aplicarea acestei taxe. În plus, să ne uităm şi cât este
TVA-ul în celelalte state europene la alimentele de bază", afirmă
Timiş.
Grigore Horoi, vicepreşedintele Agricola Internaţional, una dintre
cele mai importante companii din industria cărnii de pasăre, spune
că există o presiune foarte mare pe industria alimentară pentru că
nu se mai primesc subvenţii; "Când se primeau subvenţii, preţurile
la raft, care aveau TVA de 19%, erau cu 25% mai mici decât media
europeană. Practic, subvenţia se ducea la raft. Acum a dispărut
subvenţia şi producătorii au fost nevoiţi să ţină cât mai redus
preţul. Dacă s-ar fi aprobat diminuarea TVA, ceea ce ar fi fost o
adevărată minune, efectele s-ar fi văzut în dispariţia evaziunii,
în creşterea consumului". Horoi crede că resursele atrase la buget
ca urmare a creşterii consumului ar fi echivalat pierderile din
diminuarea TVA: "De diferenţa asta de TVA avea nevoie industria, ar
fi fost ca o gură de aer. Preţurile nu ar fi scăzut, dar o parte
din acest procentaj s-ar fi reflectat în menţinerea preţurilor. În
condiţiile actuale vor mai rămâne doi-trei producători. Mai puţină
producţie înseamnă automat preţuri mai mari, iar asta se va vedea
în piaţă începând din prima jumătate a anului viitor. Ne vom da
seama că nu am gestionat o industrie în care s-a investit foarte
mult".