Laureat al premiului Nobel pentru Economie: "Pastila britanică de austeritate" ar putea fi otrăvitoare pentru economie

Autor: Radu Racu 24.10.2010

Pastila de austeritate a guvernului britanic s-ar putea să fie "otrăvitoare" pentru economie, riscând să declanşeze o criză similară cu cea din Grecia, afirmă Christopher Pissarides, unul din cei trei cercetători care au împărţit premiul Nobel pentru economie de anul acesta, scrie presa internaţională.



Reducerea excesivă a bugetului de asigurări sociale ar putea declanşa o "spirală a sărăciei" şi prelungirea şomajului pe termen lung, spune economistul citat de The Telegraph.

"Şomajul este ridicat, iar locurile de muncă neocupate sunt puţine. Dacă măsurile prezentate de cancelar vor fi adoptate, situaţia ar putea deveni mult mai rea", susţine Pissarides.

Economistul arată că Osborne ar fi putut propune un program clar de reducere a deficitului bugetar pentru următorii cinci ani, amânând o bună parte a tăierilor până când situaţia economică va deveni mai puţin fragilă, conform Reuters. "Riscul suveran ar fi fost astfel minimizat. Cancelarul expune economia la riscuri care nu sunt necesare, din cauza unor temeri nejustificate", a afirmat laureatul premiului Nobel.

Marea Britanie a publicat săptămâna aceasta un program de austeritate care se va derula pe mai mulţi ani, prin care autorităţile speră sa facă economii de aproape 100 de miliarde de euro. Finanţele lui George Osborne au planificat reduceri bugetare de până la 40 de puncte procentuale în sectoare ca Justiţie, Apărare, Asigurări Sociale şi Cercetare. Singurele sectoare care au scăpat de rectificaările bugetare au fost infrastructura, educaţia şi sănătatea.