La summitul G20 FMI a fost reformat, dar nu s-a stabilit nimic concret în privinţa „războaielor valutare“

Autor: Catalina Apostoiu 24.10.2010

G20, grupul celor mai importante economii ale lumii, a indicat că va acţiona în sensul evitării unui "război monetar", însă nu a stabilit modul în care o va face, scrie Financial Times. Grupul s-a pus de acord de asemenea să confere un rol mai mare ţărilor emergente în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Astfel, potrivit lui Dominique Strauss-Kahn (foto), director al FMI, mai mult de 6% din drepturile de vot vor fi realocate ţărilor emergente, iar Europa va renunţa la două locuri în cadrul boardului instituţiei. Miniştrii de finanţe ai G20, care s-au reunit în oraşul sud-coreean Gyeongjiu, au lansat primul angajament comun de a nu susţine deprecierea monedelor pentru a-şi sprijini exportatorii, acuzaţie lansată de Statele Unite împotriva Chinei.

În cadrul comunicatului final emis sâmbătă miniştrii au declarat că se vor "îndrepta către sisteme de rate de schimb determinate de pieţe, care să reflecte fundamentele pieţelor, şi se vor abţine de la devaluări competitive ale monedelor". În încercarea de a stabili ţinte mai concrete referitoare la factorii din spatele ratelor de schimb, Coreea de Sud şi Statele Unite au îndemnat ţările G20 să încheie un acord conform căruia excedentele şi deficitele ar trebui să rămână în limita a 4% din PIB.