Zi de respiro pentru leu, dar perspectivele rămân întunecate

Autor: Liviu Chiru 24.10.2010

Discuţiile privind scăderea şanselor de trecere a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului au dat o gură de oxigen leului, care a reuşit vineri să se sta­bi­lizeze în faţa euro, însă analiştii spun că noi probleme ar putea să vină dinspre discuţiile cu delegaţia Fon­dului Monter Internaţional (FMI).

BNR a calculat vineri un curs de 4,3083 lei pentru un euro, cu 0,43 bani mai puţin decât în ziua pre­cedentă. Aceasta a fost prima scădere a cursului după o serie de cinci zile consecutive de creştere. În schimb, dolarul a câştigat vineri 1,6 bani, urcând la 3,0954 lei la cursul BNR, pe fondul evoluţiei de pe pieţele internaţionale.
"Deşi şansele mai mici de trecere a moţiunii de cenzură sunt mai mici, ceea ce ar trebui să aducă perspective mai bune pentru leu pe termen scurt, noi nu împărtăşim această viziune. Motivul este că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional ar putea să devină mai tensionate în perioada viitoare. Nivelul de 4,35 lei pentru un euro ar putea fi atins în şedinţele următoare", comentează Nicolaie Alexandru-Chi­deşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Pe piaţa interbancară, euro a început şedinţa de tranzacţionare de vineri la 4,32 lei, nivel atins peste noapte, în cadrul operaţiunilor derulate pe pieţele off-shore. Încă din prima parte a zilei cotaţiile au cobo­rât însă sub pragul de 4,31 lei pentru un euro, jucătorii reacţionând la comentariile liderilor opoziţiei privind şansele mai mici de trecere a moţiunii de cenzură.
Chideşciuc consideră că deşi până acum mesajele reprezentanţilor FMI au fost pozitive, în realitate ei nu văd cu ochi buni unele iniţiative ale autorităţilor, cum ar fi discuţiile privind reducerea cotei unice de im­po­zi­tare, care ar însemna scăderea veniturilor bugetare.

Celelalte monede din regiune au avut vineri evoluţii mixte. În timp ce coroana cehă şi forintul ma­ghiar au înregistrat deprecieri uşoare, zlotul polonez a câştigat teren.
Pe piaţa monetară interbancară dobânzile pentru plasamentele pe termene foarte scurte au rămas pe palierul de 2% pe an, pe fondul excesului de lichidităţi. Pentru perioadele mai lungi de o săptămână dobânzile au urcat uşor, spre 5% pe an.
"Având în vedere nivelul lichidităţilor de pe piaţă, dacă nu apar probleme majore în România, ratele de dobândă vor coborî din nou în această săptămână, deşi ne aflăm la începutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii", a comentat un dealer.