Multinaţionalele din România au dat la export peste 2.000 de manageri români

Ziarul Financiar 25.10.2010

Companiile multinaţionale prezente pe piaţa locală trimit în fiecare an în străinătate români care să conducă divizii sau departamente ale grupului din care fac parte.

Cei aproximativ 2.000 de manageri români care lucrează în străinătate reprezintă însă doar o parte infimă din cele două milioane de conaţionali care au plecat peste graniţe pentru a găsi o viaţă mai uşoară şi un loc de muncă mai bun.

După ce România a intrat în Uniunea Europeană, foarte mulţi dintre cei care au plecat, au făcut-o pentru că aici trăiau la limita subzistenţei. Deşi au reuşit să câştige mai bine, nu au avut acces decât la locurile de muncă nespecializate sau cu specializare primară, precum muncitori în construcţii, îngrijitori sau lucrători în agricultură. Peste 1,5 milioane de români intră în această categorie.

Odată cu muncitorii, şi specialiştii din diferite domenii şi-au încercat norocul în străinătate. Nu sunt mai mult de 50.000, iar majoritatea sunt medici, ingineri programatori, ingineri constructori şi contabili.

Între 10.000 şi 20.000 de specialişti din companiile multinaţionale, în genere, specialişti sau middle manageri, sunt relocaţi pentru perioade scurte (câteva luni) pentru specializare într-o altă ţară unde grupul este prezent.

Cititi mai multe despre managerii romani plecati in strainatate pe www.businessmagazin.ro