Finanţarea firmelor mici, prioritate pentru UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 25.10.2010

Propunerile Comisiei Europene ce vizează revitalizarea industriei celor 27 de ţări membre ale UE urmează a fi făcute publice la Bruxelles în această săptămână, oficialii subliniind faptul că, în pofida accentului care se pune în prezent asupra sectorului financiar, acest sector al economiei asigură unu din patru locuri de muncă din sectorul privat, potrivit Financial Times.

Printre propuneri se numără planuri de îmbunătăţire a accesului la finanţare, în special pentru companiile mai mici, şi legi care să transforme procesul de stabilire de standarde în industrie într-unul mai rapid şi mai eficient. Vor fi lansate în acelaşi timp o serie de "proiecte industriale europene".

Comisia Europeană este de asemenea aşteptată să propună monitorizarea anuală a competitivităţii industriale a ţărilor şi să publice rezultatele primei sale analize. În cadrul acesteia, fiecare ţară este evaluată din perspectiva mai multor categorii, de la productivitatea muncii la preţurile la electricitate.

Mai multe rapoarte indică faptul că mai multe ţări sunt în urmă, în special în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea.

"O primă analiză legată de performanţele şi strategiile ţărilor membre în ceea ce priveşte competitivitatea demonstrează că mai este loc de îmbunătăţiri la nivel general", se arată în raportul Comisiei Europene.

Raportul este de aşteptat să includă aproximativ 50 de propuneri specifice, ce urmează a fi implementate până în anul 2012. Acestea includ măsuri în sensul unei mai strânse cooperări în domeniul fiscal, în special al TVA.