Scăderea pieţei auto s-a resimţit puternic în conturile asigurătorilor

Autor: Ciprian Botea 25.10.2010

Companiile de asigurări controlate de austrieci au înregistrat în primul semestru afaceri de 1,17 mld. lei (echivalentul a 282 mil. euro) pe segmentul asigurărilor generale, ceea ce reprezintă o treime din totalul primelor brute subscrise pe această piaţă, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR).

Cel mai mare asigurător cu acţionariat austriac este Omniasig, companie controlată de Vienna Insurance Group (VIG), care a încasat în primele şase luni prime în valoare de 484 mil. lei, în scădere cu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Omniasig se situează pe locul trei în topul companiilor locale de asigurări, după Astra şi Allianz-Ţiriac.

VIG mai deţine pe piaţa locală BCR Asigurări şi Asirom, pe segmentul asigurărilor generale, şi BCR Viaţă, pe segmentul asigurărilor de viaţă.

BCR Asigurări a încasat în intervalul ianuarie-iunie prime în valoare de 237 mil. lei, în timp ce Asirom a înregistrat un volum al afacerilor de 236 mil. lei. Cumulat afacerile VIG pe segmentul local al asigurărilor generale au înregistrat o scădere de 19%, cea mai mare dintre toate pieţele din regiune unde activează compania. Afacerile VIG pe segmentul non-viaţă, ca şi ale celorlalţi asigurători, au fost puternic afectate de scăderea pieţei auto.

În schimb asigurările de viaţă le-a adus austriecilor de la VIG cea mai mare creştere din regiune, de 40%. Doar BCR Viaţă a subscris în perioada ianuarie-iunie prime de 154 mil. lei, în creştere cu 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mizând pe vânzarea de poliţe unit-linked (asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii). Compania a reuşit să-şi tripleze şi profitul în primele şase luni, până la 22 mil. lei.

Un alt asigurător austriac de talie mare este Uniqa, care a subscris prime brute de 216 mil. lei pe piaţa asigurărilor generale. Pe segmentul asigurărilor de viaţă activează o altă companie austriacă, Grawe, cu afaceri de 74 mil. lei în 2009. Grawe încheie şi asigurări generale, iar în primul semestru din 2010 a încheiat poliţe de peste o jumătate de milion de euro.

În paralel, companiile asutriece au plătit în primele şase luni daune în valoare de 909 milioane de euro pe segmentul asigurărilor generale. Piaţa asigurărilor a început să scadă anul acesta, după ce 2009 a fost un an destul de liniştit, în care industria a stagnat. În primele patru luni din 2010, însă, piaţa a scăzut cu 4,6%, până la 4,3 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Segmentul asigurărilor generale a scăzut cu 6,8%, până la 3,5 mld. lei.