Nu există sector în care firmele austriece să nu activeze în România

Autori: Andreea Neferu , Cristina Rosca 25.10.2010

Companiile austriece îşi manifestă în continuare interesul pentru România, în pofida problemelor economice cu care se confruntă încă ţara noastră, însă vor mai multă transparenţă din partea autorităţilor, precum şi acţiuni în direcţia modernizării infrastructurii.



"În fiecare zi şase firme austriece se interesează de mediul de business din România", afirma în urmă cu circa o lună Rudolf Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei din România. "Practic, nu există niciun domeniu în care firmele austriece să nu activeze în România."

Companiile austriece consideră în continuare România o destinaţie de afaceri cu potenţial, în pofida problemelor economice cu care se confruntă încă ţara noastră, însă vor mai multă transparenţă din partea autorităţilor şi îmbunătăţirea infrastructurii, a spus Lukavsky într-un interviu acordat cu ocazia zilei naţionale a Austriei.

"Este crucial ca România să asigure un mediu de afaceri stabil. În acest sens, companiile austriece doresc mai multă transparenţă, eficienţă şi consistenţă în ceea ce priveşte activitatea administraţiei publice, în special în cazul achiziţiilor publice, precum şi o îmbunătăţire substanţială a infrastructurii", a spus Rudolf Lukavsky.

Chiar dacă România încă mai are de suferit din cauza crizei, ţara noastră rămâne în continuare o importantă destinaţie de business pentru companiile austriece. "În prezent, România este pentru companiile austriece, o piaţă care întâmpină dificultăţi, dar care are un potenţial ridicat", a declarat consilierul comercial al ambasadei austriece.

Aproape 6.000 de firme austriece în România

În prezent, în România există 5.830 de firme cu capital austriac, dintre care 1.000 sunt investitori austrieci activi. Aceste companii au creat pe piaţa locală circa 100.000 de locuri de muncă.

Tot ele au investit anul trecut în ţara noastră 500 de milioane de euro, iar oficialii Ambasadei Austriei la Bucureşti se aşteaptă la o valoare similară a investiţiilor şi în acest an.

Stocul investiţional total, respectiv investiţiile realizate de jucătorii austrieci în România după 1990, este de 10 miliarde de euro sau 20% din totalul investiţiilor realizate în ţara noastră în această perioadă. Austria se menţine astfel pe prima poziţie în topul investitorilor străini din România. În 2008, pe podium au urcat Austria, Olanda şi Germania.

"Austria este unul dintre principalii investitori din România, şi s-a menţinut în această poziţie mai mulţi ani. Stocul investiţional este de 10 mld. euro, iar cea mai mare parte a investiţiilor au fost realizate în perioada 2006-2008", afirmă Lukavsky.

Printre cei mai importanţi investitori se numără OMV, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Erste, Baumit, BauMax, Biogest şi Voestalpine.

Prezenţe austriece şi înainte de '89

România şi Austria au avut parte de beneficii de pe urma relaţiilor comerciale mutuale. "Ca în orice relaţie de afaceri la nivel internaţional, parteneriatele din cadrul proiectelor austro-române se bazează pe sinergii datorate colaborării. Cunoştinţele despre mediul local micro şi macroeconomic din perspectivă română au fost completate de know-how-ul şi de cunoştinţele specifice fiecărui sector, din partea Austriei", conchide Lukavsky.

Până la mijlocul anilor 1990, relaţiile economice dintre Austria şi România s-au menţinut la un stadiu latent. În 1995 cele două ţări au încheiat un tratat bilateral pentru liberalizarea comerţului şi investiţiilor. La scurt timp după acest eveniment, 1.000 de firme aveau reprezentanţe în România. Volumul investiţional de la acel moment era de 171 mil. dolari, aproape un sfert din totalul investiţiilor externe. În perioada 1997-2003 numărul firmelor s-a dublat, iar volumul investiţiilor a crescut cu 151 mil. dolari.

Din 2004 până în 2008, creşterea a fost mai alertă, anual fiind înregistraţi circa 600 de noi investitori austrieci. În 2009, în condiţiile crizei financiare actuale numărul jucătorilor a crescut cu doar 209.

În pofida relaţiilor economice slab dezvoltate, în România au existat firme austriece active şi înainte de 1989. Dintre acestea, Austrian Airlines şi Voest-Alpine sunt prezente şi astăzi pe piaţa locală. Austrian Airlines a operat primul zbor în România în 1959, la un an după înfiinţare, şi este astăzi una dintre cele mai mari companii austriece prezente în România. În pofida majorării TVA, există companii străine care au înregistrat o evoluţie pozitivă în 2010. Reprezentanţii Austrian Airlines anunţă pentru primele opt luni din acest an o creştere a veniturilor de 7%, după un declin de 31% anul trecut. Ei spun însă că au fost nevoiţi să transporte mai mulţi pasageri la preţuri mai mici în condiţiile economice actuale.

România, încă printre preferinţele investitorilor austrieci

"Aceşti jucători nu doresc de la statul român susţinere, ci un cadru stabil. Nici până în prezent pentru investiţiile realizate firmele nu au primit subvenţii de la statul român. Totul a fost făcut din fonduri proprii. Toţi investitorii doresc să poată planifica pe termen lung şi să nu mai trebuiască să se confrunte cu modificări bruşte în plan juridic şi fiscal."

Reprezentanţii PricewaterhouseCoopers spun că jucătorii străini sunt în continuare interesaţi de România. "Imaginea României nu este una negativă, ţara noastră reuşind în continuare în pofida crizei financiare să atragă investitori străini. Investitorii sunt optimişti şi vor investi mai mult în regiune", afirma şi unul dintre reprezentanţii Horvath & Partners Romania prezent în cadrul Austrian Business Forum. "Ei vor deschide noi birouri, vor aduce noi capacităţi de producţie."

Contribuţia companiilor austriece la Produsul Intern Brut al României este de circa 10%, este de părere Lukavsky. "Companiile nu au trimis profiturile în Austria. Puţine companii au obţinut profit, iar acestea, printre care se numără Petrom sau băncile, au decis reinvestirea profitului în România."

Grupul bancar Erste Bank a venit în 2006 în România, achiziţionând pachetul majoritar al celei mai mari bănci româneşti în schimbul sumei de 3,75 mld. euro, cea mai mare investiţie a unei firme austriece în străinătate din istorie.

Criza creează şi oportunităţi

În pofida crizei, Austria este în continuare una dintre cele mai dezvoltate ţări din Europa, situându-se pe locul al patrulea pe continent în funcţie de PIB-ul per capita. Cum a reuşit această ţară, cu o economie (circa 270 mld. euro în 2009) de circa două ori şi jumătate mai mare decât cea a României, un model pentru statele din întreaga lume?

"Economia, în ansamblu, se bazează pe un număr semnificativ de sectoare diferite, fără ca vreunul dintre acestea să fie majoriar; din acest motiv este puţin probabil ca potenţiale crize sectoriale să constituie o ameninţare la adresa întregii economii", potrivit lui Lukavsky. Privind retrospectiv, se poate observa că şi companiile austriece au fost nevoite să recurgă la diferite măsuri din cauza cererii scăzute de pe piaţă, printre aceste măsuri numărându-se şi scurtarea programului de lucru sau tăierea la sânge a cheltuielilor.

"În ciuda situaţiilor dificile pe care le provoacă, crizele economice pot fi percepute însă şi ca oportunităţi pentru companii de a-şi reevalua planurile de afaceri, de a-şi regândi strategiile şi de a aduce îmbunătăţiri serviciilor oferite clienţilor", spune Lukavsky.

Pentru a accelera ieşirea din criză a economiei, guvernul de la Viena a oferit sprijin financiar băncilor prin intermediul achiziţiei de acţiuni fără drept de vot şi de asemenea a întreprins o reformă fiscală menită să mărească veniturile disponibile ale populaţiei. Mai mult, a fost luată în considerate şi sprijinirea IMM-urilor, iar prin intermediul iniţiativei "go international" a Camerei Economice Federale şi a Ministerului Economiei din Austria au fost ajutate şi marile companii austriece, având în vedere caracterul transnaţional al operaţiunilor lor.