AmCham cere guvernului să păstreze cota unică

Ziarul Financiar 25.10.2010

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), una dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini, susţine menţinerea cotei unice de impozitare, concomitent cu plafonarea contribuţiilor pentru asigurări sociale, considerând că astfel piaţa românească rămâne competitivă.

"Având în vedere dezbaterea publică în jurul oportunităţii menţinerii cotei unice de impozitare, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), în numele celor 300 de companii pe care le reprezintă, reiterează importanţa menţinerii cotei unice de impozitare, concomitent cu plafonarea contribuţiilor pentru asigurări sociale", a anunţat AmCham. Reprezentanţii investitorilor străini consideră că astfel se menţine competitivitatea României la nivel regional şi se fiscalizează economia gri.

"Credem că menţinerea cotei unice contribuie la asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii mediului de afaceri, atât de necesare în România, iar plafonarea contribuţiilor sociale la introducerea unui echilibru între contribuţiile plătite şi serviciile sociale de care contribuabilul poate beneficia. Mai mult, la nivel social, o cotă de impunere progresivă va afecta în principal clasa de mijloc, un segment important al populaţiei active care are deja un aport semnificativ la bugetul de stat", a declarat, în comunicat, Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham România.

Pe de altă parte, AmCham România subliniază că este "esenţial" ca eforturile autorităţilor pentru creşterea veniturilor bugetare să fie direcţionate în primul rând spre îmbunătăţirea capacităţii de colectare şi administrare a veniturilor la bugetul de stat, având în vedere că în anul 2009 rata implicită a TVA, calculată ca raport între încasările din TVA şi consumul privat, a fost de 10,8% comparativ cu 19%, cât a fost rata legală.

AmCham România atrage atenţia, totodată, că modificările politicii fiscale trebuie să vizeze modernizarea sistemului fiscal în ansamblu, asigurând un mediu de afaceri stabil şi favorabil menţinerii investitorilor prezenţi. De asemenea, trebuie găsite mijloacele optime pentru atragerea de noi investiţii în economie.

"În acest sens, AmCham România solicită autorităţilor menţinerea cotei unice ca parte importantă a competitivităţii regionale a ţării noastre, cu atât mai mult cu cât concurăm cu state cu regimuri fiscale mai favorabile, stabile şi predictibile", se mai spune în comunicat.

AmCham România reprezintă peste 300 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste zece miliarde de dolari şi mai mult de 150.000 de locuri de muncă create. AmCham România este afiliată la Camera de Comerţ a SUA şi membră a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane.