Grupul celor patru revine după 75 de ani

Autor: Ziarul de Duminica 26.10.2010

După 75 de ani de la ultima expoziţie a grupului, Centrul Cultural ArtSociety găzduieşte, începând din 26 octombrie, la galeria din strada Logofăt Luca Stroici nr. 18, o nouă expoziţie cu lucrări importante ale celor patru artişti, reunite din nouă muzee din Bucureşti şi din ţară.

Grupul celor patru a fost înfiinţat în 1925 de Francisc Şirato şi i-a cuprins pe Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Francisc Şirato şi Oscar Han, iar activitatea lor a însemnat un moment important în arta plastică românească din perioada interbelică. Grupul nu şi-a alcătuit un anumit program, dar pe cei patru i-a unit o concepţie comună despre artă, precum şi o strânsă prietenie.
La actuala expoziţie sunt reunite aproximativ 100 de picturi, desene, acuarele şi sculpturi. Conceptul expoziţiei le aparţine Ruxandrei Garofeanu şi colaboratorilor săi apropiaţi, Veronica Dănilă şi Iulian Pleştiu.
În Ziarul de Duminică, ediţia din 5 noiembrie, vom reveni pe larg asupra acestei expoziţii care va rămâne deschisă până la 28 noiembrie.