Consiliul Concurenţei a amendat asociaţia contabililor cu 1 mil. euro, pentru fixarea tarifelor

Autor: Radu Racu 26.10.2010

Consiliul Concurenţei a sancţionat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu amendă de 4,05 milioane de lei (circa 950.000 euro), respectiv 9,2% din veniturile CECCAR din 2009, pentru fixarea tarifelor practicate de către membrii săi, a anunţat marţi instituţia.

În urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei în anul 2009, s-a arătat că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din anul 2001, chiar dacă în anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenţă să nu adopte un astfel de act. În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii săi, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor, se arată într-un comunicat emis de Concurenţă.

"Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei - 9,2% din veniturile CECCAR în anul 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei, care este similară unui cartel, duratei ridicate - 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.