Noua ambiţie a Poloniei este să transforme Varşovia într-un mic Wall Street

Autor: Catalina Apostoiu 26.10.2010

Decizia autorităţilor poloneze de a vinde companiile de stat prin intermediul bursei şi nu direct unor investitori străini, aşa cum au făcut multe ţări din regiune, a dus bursa de la Varşovia pe primul loc în regiune şi dă dreptul guvernului să viseze la statutul de centru financiar regional.



La două decenii după căderea Cortinei de Fier, Polonia se luptă în continuare cu ceea ce au lăsat în urmă cei 40 de ani de comunism. Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat în cadrul Trezoreriei poloneze, este un pion important în cadrul procesului de privatizare condus de guvern. Totuşi, el încearcă să fie mai mult decât un simplu vânzător de active publice, dorind să devină arhitectul unui nou centru financiar european, scrie The Wall Street Journal.

Potenţialul Varşoviei de a deveni un centru financiar, spune Walenczak, derivă dintr-o reformare a sistemului de pensii al ţării încheiată cu un deceniu în urmă, ce a dat naştere unui grup de fonduri private. Toţi polonezii născuţi după 1968 sunt obligaţi să adere, iar fondurile, care în septembrie deţineau active evaluate la 209,47 miliarde de zloţi (53 de miliarde de euro), sunt obligate prin lege să investească 95% din acestea în Polonia, în principal în acţiuni poloneze şi titluri de trezorerie. Valoarea activelor fondurilor de pensii este egală cu peste un sfert din întreaga capitalizare de piaţă a bursei de la Varşovia.

Omul din spatele privatizărilor

Walenczak, 42 de ani, a captat atenţia pentru prima dată în 2008, când lucra ca bancher de investiţii pentru Lehman Brothers şi mai apoi la Nomura International, asistând trezoreria poloneză într-o dispută cu un investitor olandez privitoare la privatizarea asigurătorului PZU.

În 2009, disputa s-a încheiat, reprezentând cel mai mare succes de până acum pentru un minister unde privatizarea stagnase, salvând 12,1 miliarde de dolari pe care acesta i-ar fi putut plăti în cadrul unui caz internaţional de arbitraj.

Cazul a contribuit la refacerea reputaţiei Poloniei în rândul investitorilor străini. De asemenea, anul trecut decizia de a reduce impozitul pe venit şi stimulentele economice care au rezultat a ajutat Polonia să devină singura ţară membră a UE care a evitat recesiunea. Totuşi, decizia a stat şi la baza unui deficit bugetar în creştere puternică. Atunci când această creştere a determinat la rândul său Trezoreria să lanseze un nou program ambiţios de vânzare de acive de stat în valoare de miliarde de dolari până în 2011, cel care a primit această misiune a fost Walenczak.

Mulţi analişti s-au îndoit de posibilitatea punerii în aplicare a acestui plan în momentul în care acesta a fost anunţat pentru prima dată. Totuşi, parte a sarcinii Trezoreriei constă în promovare. Ministerul vine constant în întâmpinarea investitorilor, promovând Varşovia.

Capitalism vestic

"Investitorii trebuie să fie asiguraţi că Polonia este o ţară vest-europeană normală, cu un cadru legal şi politic normal", spune Walenczak. "Nu toţi investitorii sunt suficient de sofisticaţi pentru a face diferenţa între Polonia şi Ucraina."

Pentru a atrage interesul investitorilor, ministrul polonez al trezoreriei Aleksander Grad călătoreşte frecvent în cele mai importante oraşe ale lumii.

Într-un interval de două săptămâni în ianuarie, ministerul a vândut 10,8% din compania de rafinare petrolieră Grupa Lotos şi 10% din KGHM Polska Miedz. "Am putut realiza atât de multe tranzacţii pentru că perspectivele economice ale Poloniei sunt atractive şi pentru că investitorii realizează că operăm tranzacţii ca pe bursele vestice", declară Walenczak.

Iar seria privatizărilor continuă, ultima pe listă fiind listarea bursei de la Varşovia înseşi, pe care ministerul îl vede drept o oportunitate unică de a promova nu numai bursa, ci şi Varşovia şi economia poloneză ca întreg. În 2011, veniturile din privatizări sunt estimate la 15 miliarde de zloţi (3,8 mld. euro).

Conform lui Walenczak, fiecare vânzare de active este evaluată după două criterii: întărirea pieţelor de capital poloneze şi creşterea competitivităţii economiei.

Fiecare vânzare sporeşte lichiditatea bursei de la Varşovia şi încurajează marile fonduri să participe în cadrul privatizărilor.

"În prima jumătate a acestui an, 47% din cifra de afaceri a bursei de la Varşovia au venit din surse externe", spune Walenczak.

Unii participanţi de pe piaţă spun că băncile de investiţii care deschid în prezent reprezentanţe în Varşovia, cum ar fi Goldman Sachs Group, UBS şi JPMorgan Chase, nu vor mai avea ce face odată de şirul privatizărilor se va încheia. Walenczak nu este însă de acord.

"Compania de utilităţi PGE va rămâne pe bursă şi va avea necesităţi uriaşe de finanţare în viitor", spune el. "Creăm companii care odată devenite private vor fi dependente şi legate de instituţiile financiare mondiale. Acestea vor emite acţiuni, obligaţiuni şi vor realiza fuziuni şi achiziţii", adaugă Walenczak.

Trezoreria poloneză consiliază chiar alte ţări cu privire la privatizări şi modalităţi de dezvoltare a pieţelor de capital, a declarat el, refuzând să specifice numele ţărilor respective.

Listarea pe bursă a marilor companii de stat a făcut ca piaţa de capital din Varşovia să fie cea mai efervescentă din Europa Centrală şi de Est