Market-makerii, care vând şi cumpără tot timpul, cer comisioane mai mici ca să lichidizeze bursele

Autor: Adrian Ionut Cojocar 26.10.2010

În timp ce operatorii bursieri au redus la minim comisioanele impuse market-makerilor sau chiar le-au eliminat, formatorii de piaţă nu beneficiază de avantaje fiscale din partea reglementatorului CNVM.



Intermediarii care acţionează pe Bursa de la Bucureşti şi cea la termen de la Sibiu ca formatori de piaţă şi generatori de lichiditate sunt trataţi de reglementatorul pieţei, CNVM, ca şi ceilalţi participanţi la piaţă, impunând acelaşi comision pe valoarea tranzacţiilor realizate de aceştia în activitatea de market-making.

Market-markerul are rolul de a menţine tot timpul nişte cotaţii de vânzare şi de cumpărare pe piaţă astfel încât investitorul să aibă în orice moment certitudinea că va găsi contraparte, fapt ce diminuează substanţial riscul de lichiditate.

Activitatea lor este cu atât mai importantă în această perioadă cu cât Bursa de la Bucureşti şi cea de la Sibiu se confruntă de mai multe luni de zile cu o lipsă acută de lichiditate.

Formatorii de piaţă spun că au negociat cu Bursa comisioane acceptabile, în timp ce Sibex nu percepe niciun comision market-makerilor pe piaţa la termen din Sibiu.

Market-makerii din România plătesc la CNVM pentru tranzacţiile spot un comision de 0,08% la cumpărare, iar pe piaţa futures arbitrul pieţei percepe un comision de 10 bani pe contract indiferent că este o poziţie de vânzare sau cumpărare. Astfel, la 40.000 de contracte realizate pe piaţa futures, Comisia încasează 4.000 de lei (930 de euro).

De asemenea, intermediarii de pe piaţă, inclusiv market-makerii, sunt impozitaţi de CNVM cu 1% din cifra de afaceri, chiar dacă o parte din activitatea acestora provine din operaţiuni de furnizare a lichidităţii pe bursă.

Practic, societăţile care activează ca market-makeri ar putea să nu fie atât de atrase să realizeze un volum mai consistent din astfel de operaţiuni pentru că trebuie să plăteacă un impozit mai mare, chiar dacă nu beneficiază direct de aceste tranzacţii. "Pe celelalte burse regulatorii nu percep comisioane pe tranzacţie şi au alte surse de a-şi atrage venituri. Reducerea comisioanelor impuse market-makerilor de Comisie ar fi un avantaj pentru toată lumea. Perceperea unei taxe fixe sau altă metodă ar putea dinamiza piaţa. CNVM ar avea de câştigat pentru că ar fi un volum mai mare de tranzacţionare pe piaţă. Toată lumea ştie că avem cea mai scumpă bursă", spune Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al Broker Cluj.

Societatea de brokeraj activează ca furnizor de lichiditate pe contractele futures cu activ pe Petrom de la Sibex.

CNVM este deschisă la propunerile brokerilor

Reprezentanţii Comisiei spune că dacă brokerii pot justifica că taxele impuse de instituţie reprezintă o frână pentru lichiditatea pieţei, poate lua în calcul propunerile acestora.

"Dacă un intermediar ne demonstrează că poate face volume mari din activitatea de market-maker şi vine cu o propunere fundamentată în care să arate că dacă s-ar reduce taxele acordate CNVM ar fi mai bine pentru lichiditatea de pe piaţă, vom putea analiza o eventuală diminuare a lor pentru această categorie de intermediari. Deocamdată nu am avut nicio propunere în acest sens. Lipsa de lichiditate pe pietele din România şi, în general pe toate pieţele din lume, nu este dată de cuantumul taxelor, ci de efectele crizei", spune Radu Toia, director în cadrul CNVM.

Munca market-makerilor este îngreunată pe piaţa de capital românească de faptul că încă nu este implementat un sistem care să permită realizarea de tranzacţii de vânzare în lipsă, mecanism prin care furnizorii de lichiditate se pot proteja în această activitate.

În prezent, pe Bursa de la Bucureşti, Erste Bank şi Raiffeisen joacă rolul de market-maker pe produsele structurate introduse de cele două bănci, iar pe derivativitatea pe curs activează ca furnizor de lichiditate RBS România.

Pe piaţa de la Sibiu cel mai mare succes l-a avut WBS România, condusă de Cristian Simu, care are calitatea de market-maker pe contractul futures cu activ suport pe Dow Jones şi care a devenit recent cel mai tranzacţionat contract de la Sibiu. Lichiditatea contractelor pe aur de la Sibex este asigurată de Delta Valori Mobiliare.