CNVM e datoare vândută la păgubiţii FNI

Autor: Roxana Daniela Pricop 26.10.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, va fi nevoită să achite eşalonat suma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care este obligată să o plătească drept despăgubiri investitorilor FNI.

Efortul financiar s-ar putea întinde pe o perioadă estimată între cinci şi zece ani şi ar putea bloca activitatea Comisiei, având în vedere că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care s-a ocupat până acum de plăţi, a avut de nenumărate ori conturile blocate de investitorii care nu şi-au primit daunele. Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000 de persoane fără 300 de milioane de dolari.

"Plata daunelor către investitorii FNI este o problemă extrem de spionoasă. Se poartă discuţii în Guvern, dar încă nu s-a luat o decizie. Cel mai probabil, CNVM va plăti banii eşalonat. Nu există un termen limită, însă o decizie în acest sens ar trebui luată până la aprobarea în Parlament a bugetului Comisiei pe 2011, la finalul acestui an. Comisia are un buget anual de 9 mil. euro, iar dacă vor fi incluse plăţile către investitorii FNI, bugetul ar putea fi majorat probabil la 15 mil. euro", susţin surse parlamentare, Responsabilii cu această problemă din CNVM, respectiv comisarii, nu au putut fi contactaţi pentru a comenta.

Daunele pe care arbitrul pieţei de capital a fost obligat să le plătească de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o hotărâre irevocabilă şi executorie alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI reprezintă bugetul Comisiei pe cel puţin cinci ani. În ultimii patru ani (2006-2009), arbitrul pieţei de capital a încasat venituri de circa 34 mil. euro, iar pentru acest an şi-a bugetat venituri de aproape 8 mil. euro.

"Există riscul ca instituţia care plăteşte pagubele către investitorii FNI să aibă blocată activitatea. Aşa se întâmplă şi cu AVAS, care a avut de nenumărate ori pusă poprire asupra conturilor în urma unor decizii de executare silită obţinute de investitori. Orice leu care intră în conturile AVAS merge spre achitarea datoriei către investitorii FNI şi nu de puţine ori AVAS a rămas cu conturile goale fără fondurile necesare cu care să îşi desfăşoare activitatea", a spus Daniel Florea, vicepreşedintele AVAS.