De unde face rost opoziţia de 24 de voturi pentru a demite Guvernul la moţiunea de cenzură?

Autor: Iulian Anghel 26.10.2010

Doar 24 de voturi despart Guvernul Boc de rămânerea la putere sau demiterea sa, pentru a doua oară în decurs de un an, de către Parlament, la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, care se discută astăzi. Numai că, faţă de situaţia din toamna trecută când Guvernul Boc 1 s-a aflat aproape singur (sprijinit doar de PDL) în faţa unei coaliţii ostile formată inclusiv din UDMR şi minorităţi naţionale şi a fost demis, sau faţă de situaţia de astă-vară, când, după angajarea răspunderii pe reducerea pensiilor şi a salariilor, opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi pentru a repeta figura, situaţia este total schimbată acum.

Pentru ca Guvernul să fie demis, opoziţia are nevoie de 236 de voturi (jumătate din totalul numărului senatorilor şi deputaţilor). PSD şi PNL nu au împreună decât 212 voturi (faţă de 246 de voturi cât are Guvernul în Parlament - PDL, UDMR, minorităţi şi independenţi), ceea ce înseamnă că trebuie să găsească încă 24 de voturi. Doi deputaţi independenţi au anunţat că vor vota împotriva Guvernului. Ar mai fi nevoie de 22 de voturi. De unde? Parlamentarii din arcul guvernamental au decis să nu participe la vot. Este vorba despre teama că, la adăpostul votului secret cu bile, cineva ar putea trăda. Fiind decizie pe linie de partid, cei care vor vota o vor face clar împotriva Guvernului. Cine îşi asumă răspunderea?

Preşedintele PSD Victor Ponta a susţinut ieri că opoziţiei îi mai lipsesc doar patru voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. El nu a dat însă şi nume, iar, dacă a avut drepate, cei care trădează vor fi cunoscuţi, pentru că o vor face în văzul lumii.

"Avem promisiuni ferme de la independenţi şi de la parlamentari din PDL că vor vota moţiunea şi nu vor respecta ordinul «Oaia». Că acesta este ordinul, să se comporte ca oile", a susţinut Ponta.

PSD a afirmat, de mai multe ori, că, dacă niciun parlamentar nu votează împotriva moţiunii (nu poate exista un astfel de vot dacă puterea nu votează), înseamnă că Guvernul are susţinere zero şi trebuie să plece. Aceasta este însă doar o declaraţie politică, opoziţia fiind cea care trebuie să strângă 236 de voturi pentru demiterea Guvernului.

Mâine se aşteaptă ca Bucureştiul să fie blocat de sindicate şi de reprezentanţii opoziţiei (sindicatele susţin că vor fi 80.000 de manifestanţi) care vor protesta în timpul dezbaterii moţiunii pentru a pune presiune pe Parlament.