România se află în jumătatea mai prosperă a lumii într-un top al celor mai bogate 110 ţări

Ziarul Financiar 27.10.2010

România se află în prima jumătate a unui clasament al celor mai prospere state din lume, într-un top realizat de institutul Legatum.Pe primul loc se află Norvegia, iar pe ultimul loc Zimbabwe. România se află pe locul 51, imediat după Kazahstan şi înaintea Thailandei. Români este în acest top după Costa Rica, Lituania, Bulgaria (46) dar înaintea Rusiei (63), Chinei, Ucrainei (69) sau a Mexicului (53).

Topul ia în considerare atât bogăţia cât şi starea de bine a locuitorilor şi gradul de dezvoltare a ţării respective.

Autorii topului sunt o organizaţie independentă, institutul Legatum care afirmă că îşi propune să cerceteze şi să susţină o înţelegere extinsă a prosperităţii globale. Institutul este parte a grupului Legatum, o organizaţie globală de investiţii private axată pe investiţii pe pieţele internaţionale de capital şi pe promovarea dezvoltării durabile. Compania are birouri la Londra şi în Dubai.

Autorii afirmă că surpriza topului este că ţări ca Portugalia, Italia, Grecia sau Spania încep să fie depăşite din punct de vedree al prosperităţii măsurate în acest fel de state ca Cehia, Slovenia sau Ungaria. Conform indexului, România stă cel mai bine la educaţie (locul 43 în lume) şi cel mai slab la capitalul social (locul 94). Din punct de vedere al condiţiilor economice generale România se află pe locul 67.