Cum a schimbat "Stăpânul Inelelor" Codul Muncii din Noua Zeelandă

Autor: Radu Racu 27.10.2010

Premierul Noii Zeelande, John Key a încheiat o înţelegere cu reprezentanţi de la Hollywood, după negocieri de 11 ore, pentru turnarea a două filme care completează universul "Lord of The Rings", acord la care -a ajuns după ce autorităţile au acceptat să ofere stimulente fiscale şi să modifice Codul Muncii, scrie Financial Times.

"Cele două filme din seria Hobitul vor asigura noi locuri de muncă dar vor continua şi promovarea Noii Zeelande pe care Stăpânul Inelelor a făcut-o cu atât succes pe scena mondială", a declarat Key.

Înţelegerea cu studiourile Warner Bros va revitaliza turismul şi industria cinematografică a ţării, într-o perioadă când relansarea economică întârzie. Studiourile americane vor cheltui 500 de milioane de dolari pentru producţia celor două filme din seria Hobitul - în care acţiunea se petrece înaintea evenimentelor din Stăpânul Inelelor - , iar autorităţile estimează că vor atrage încă un miliard de dolari în economie din servicii conexe.

Peisajele răpitoare prezentate în seria Stăpânul Inelelor au impulsionat turismul din Noua Zeelandă. Potrivit autorităţilor, 10% din turiştii care au vizitat ţara au venit pentru a redescoperi universul filmului.

Proiectul "Hobitul" a suferit mai multe întârzieri după ce regizorul mexican Guillermo del Toro (seria Hellboy) a anunţat că nu vrea să mai facă filmul. Piedici suplimentare au apărut când sindicatul actorilor a cerut un boicot după ce nu a obţinut minimum de condiţii solicitate.

Guvernul a anunţat că va introduce joi un nou act legislativ pentru delimitarea contractorilor independenţi de persoanele care lucrează exclusiv în industria filmului. Premierul Jey a anunţat că metoda de acordare a reducerilor fiscale va fi schimbată astfel încât Warner va putea economisi încă 7,5 milioane de dolari pentru fiecare film din seria Hobitul.