Cine este inginerul care a dezvoltat Android

Autor: Magraon Andreea 27.10.2010

În vârstă de 47 de ani, Rubin are o reputaţie de "tocilar", care are la intrarea în propria casă cititor de retină şi roboţi în miniatură care zboară prin curte, relatează Bloomberg Businessweek. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţa Calculatoarelor din New York, Rubin a lucrat în perioada 1989-1992 la Apple, dezvoltatorul iPhone, rivalul Android. A cofondat mai târziu Danger, o companie care a dezvoltat unul dintre primele smartphone-uri de pe piaţă, Sidekick. Rubin şi-a dat demisia de la conducerea companiei în 2004, după ce alături de colegii săi a ajuns la concluzia că Danger are nevoie de un nou şef. În această perioadă de pauză i-a venit ideea creării unei platforme open-source pentru telefoane mobile. Astfel, a mers în Silicon Valley pentru a-şi promova ideea şi pentru a strânge fonduri până când Larry Page, unul dintre cofondatorii Google, l-a recrutat în cadrul companiei. În prezent Rubin este vicepreşedinte al diviziei de inginerie a Google, care deţine şi cel mai popular motor de căutare din lume.

În prezent, Android reprezintă, pe lângă motorul de căutare, o sursă importantă de venit pentru Google. Platforma pentru telefoane mobile se află pe primul loc în topul utilizatorilor noi de smartphone-uri din Statele Unite. De asemenea, potrivit companiei de cercetare Gartner, Android va atinge o cotă de piaţă de 17,7% la nivel mondial până la sfârşitul anului, faţă de 3,9% de anul trecut, se arată într-un raport al companiei de cercetare şi consultanţă Gartner. Astfel, Android va ajunge pe locul doi în topul mondial, în locul BlackBerry, şi va fi principalul competitor al Symbian, platforma telefoanelor produse de Nokia.

Ascensiunea platformei produse de Google se datorează în principal faptului că este un produs open-source, adică poate fi utilizat de un număr ridicat de producători de telefoane mobile, spre deosebire de sistemul pentru iPhone al Apple sau cel pentru BlackBerry, susţin reprezentanţii Gartner. De aceea, Rubin spune că a creat o "formă de evoluţie, în care speciile se diversifică cu o viteză foarte mare". El refuză să spună câţi ingineri lucrează la dezvoltarea platformei, precizând numai că sunt "mai puţini decât îşi poate imagina cineva". O parte din muncă este făcută de inginerii de la HTC, Samsung sau Motorola - companiile care produc telefoane ce funcţionează pe Android - care lucrează alături de cei de la Google.

Una dintre priorităţile Google şi implicit ale lui Rubin este de a îmbunătăţi interfaţa Android, astfel încât să semene cu cea a iPhone, telefonul lansat în 2007 de Apple. O adevărată provocare este aceea de a păstra modelul de open-source, care stă la baza succesului Android. Dacă producătorii de telefoane mobile fac prea multe schimbări la sistemul de operare, ar putea să fie "împărţit" în mai multe versiuni, niciuna compatibilă cu cealaltă.

Softul a fost proiectat de Rubin şi de o echipă mică de ingineri. Programul ocupă un spaţiu de numai 200 MB, cât aproape 40 de melodii în format mp3. În ciuda micii dimensiuni, Android reprezintă un adevărat fenomen în industria telefoniei mobile, mutând balanţa de putere dintre Europa şi Asia către Silicon Valley, comentează presa internaţională.

Android a transformat Google şi Apple - companii aliate de ani de zile - în rivali de temut. De la lansarea iPhone din 2007, Apple a dominat piaţa de internet mobil şi a început foarte repede să câştige cotă de piaţă. Dar Android le-a permis producătorilor de telefoane mobile precum Motorola sau Samsung să dezvolte dispozitive care să rivalizeze cu iPhone. În contextul acestei bătălii, CEO-ul Apple Steve Jobs în luna septembrie a pus la îndoială rezultatele financiare ale Google. El a declarat că dacă sunt puse laolaltă vânzările iPhone, tabletei PC iPad şi al playerelor portabile iPod, Apple este "înaintea tuturor". Până în 2014, Android va avea o cotă de piaţă de 25%, faţă de 11% ale iPhone, potrivit companiei de cercetare IDC.