Budapesta ia la bani mărunţi privatizările firmelor de utilităţi

Autor: Andreea Neferu 27.10.2010

Istvan Tarlos, noul primar al Budapestei, care provine din partidul de guvernământ Fidesz, a anunţat că intenţionează să reevalueze contractele de privatizare a companiilor de utilităţi, scrie Politicalcapital.hu. Tarlos, care s-a instalat în fotoliul de primar la 6 octombrie, a declarat că autorităţile din capitala ungară vor avea în vedere în special companiile de utilităţi deţinute în parteneriat public-privat, aici fiind incluse sistemul de alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de furnizare a gazelor naturale.

"Nu ne vom mai juca. Dacă companiile străine nu modifică aceste contracte într-un mod care să fie semnificativ în favoarea oraşului, atunci echipa noastră juridică va merge după oamenii care nu au respectat termenii acestor contracte şi nu vor acea linişte până nu îi vor găsi", a declarat Tarlos. De asemenea, el a adăugat că revizuirea acestor contracte ar putea include şi istoricul taxelor plătite de aceste companii către stat.

După cum notează Politicalcapital.hu, speculaţiile privind renaţionalizarea în masă sunt exagerate, însă este mai mult decât evident că guvernul de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban sprijină municipalităţile care vor să reevalueze modul în care participaţiile companiilor publice de utilităţi au fost vândute, dar şi modul în care acestea oferă acum servicii.

Fidesz a implementat deja o astfel de strategie în oraşul Pecs, unde practic autorităţile "au dat afară" acum un an furnizorul privat de utilităţi Suez Environnement. Pecs a reprezentat de altfel proiectul pilot, care s-a dovedit de succes din punctul de vedere al autorităţilor şi care ar putea fi reiterat într-o serie de oraşe ungare.

Cu toate acestea, revenirea integrală a companiilor de utilităţi în portofoliul Budapestei comportă trei probleme: în primul rând, capitala nu-şi permite să răscumpere pachetele de acţiuni deţinute de investitorii privaţi. Mai mult, s-ar putea crea tensiuni diplomatice, având în vedere că Ungaria urmează să preia în ianuarie 2011 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, reevaluarea contractelor de utilităţi ar putea submina securitatea juridică a companiilor străine prezente în Ungaria şi ar putea aduce prejudicii mediului local de afaceri.