În centrul financiar al Londrei se construiesc noi zgârie-nori

Autor: Livadariu Andreea 27.10.2010

În City, celebrul cartier financiar al Londrei, a reînceput construirea zgârie-norilor, după ce dezvoltatorii imobiliari au găsit noi parteneri deschişi spre investiţii în această zonă, scrie The Wall Street Journal. A doua cea mai mare companie imobiliară din Londra, British Land, a anunţat că a semnat un acord de colaborare cu Oxford Properties, divizia de investiţii imobiliare a grupului OMERS Worldwide, cel mai mare fond de pensii din Canada, în scopul de a construi clădirea Leadenhall, poreclită "răzătoarea de brânză" din cauza formei sale conice. Mişcarea celor de la British Land a venit după ce grupul Land Securities, cel mai mare dezvoltator imobiliar britanic, a hotărât reînceperea investiţiilor în valoare de 500 de milioane de lire sterline (560 milioane de euro) pentru construirea unui impunător turn, poreclit la rândul său "Walkie Talkie".

Turnul Leadenhall îi va costa pe dezvoltatorii săi aproximativ 340 de milioane de lire sterline (380 de milioane de euro) şi va pune la dispoziţie spaţii de birouri, de retail şi de petrecere a timpului liber. British Land a obţinut autorizaţiile pentru construcţie, lucrările la fundaţie fiind deja începute, iar primii piloni de rezistenţă fiind gata în curând să se arate publicului.

Decizia de reîncepere a construirii zgârie-norilor marchează un moment important în dezvoltarea Londrei şi indică o viziune optimistă a constructorilor şi a investitorilor cu privire la creşterea cererii pe următorii ani pentru spaţii de birouri.

Construirea celor două turnuri a fost suspendată anterior după ce criza creditelor a lovit marii dezvoltatori imobiliari, băncile şi celelalte instituţii financiare fiind puse în situaţia de a da afară din personal şi de a renunţa la mutarea în spaţii mai largi, blocând astfel cererea de pe piaţa spaţiilor de birouri.