2.300 de tone de deşeuri periculoase în Bucureşti şi judeţele limitrofele. Firma implicată avea sloganul "Prin noi natura renaşte"

Ziarul Financiar 28.10.2010

În România au început acţiuni de îngropare a deşeiurilor periculoase similar cu cele în care este implicată mafia italiană.




Procurorii români au trimis în judecată reprezentanţii unei firme care au îngropat 2.300 de tone de deşeuri periculoase în Bucureşti şi în judeţele limtrofe. Firma care a abandonat aproape 2.300 de tone de deşeuri periculoase în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa folosea sloganul "prin noi natura renaşte" pentru a câştiga încrederea clienţilor, în acest caz fiind acuzaţi directorul general, directorul comercial şi administratorul societăţii.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au stabilit că directorul general şi directorul comercial ai societăţii P.I. SRL l-au ajutat pe administratorul firmei să depoziteze, în perioada 2009-2010, aproape 2.300 de tone de deşeuri periculoase, printre care şi 60 de kilograme de mercur, în diverse locuri din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Ialomiţa, în curţile unor imobile de locuit şi în spaţiile deţinute de anumite societăţi care nu erau însă autorizate pentru această activitate, potrivit Mediafax.

Astfel de acţiuni au fost incriminate în cartea "Gomora" de către jurnalistul itlian Roberto Saviano, care afirmă că mafia Camoraă a îngropat în jurul oraşului Napşoli zeci de mii de tone de deşeuri toxice. Conform jurnalistului, firme în care este implicată mafia propun societăţilor comerciale din activitatea cărora rezultă astfel de deşeuri să le scape de ele pentru un preţ mic, dar nu le distrug, ci pur şi simplu le depozitează pe terenuri sau în depozite închiriate, după care dispar. Această anchetă a procuratorii din România este prima de acest fel în care o firmă este acuzată că a depozitat ilegal tone de deşeuri periculoase.