Companiile americane au aproape 1.000 de miliarde de dolari la saltea. De ce nu îi investesc?

Autor: Radu Racu 28.10.2010

Companiile americane dispun de rezerve de lichidităţi de aproape 1.000 de miliarde de dolari, însă nu sunt dispuse să înceapă să cheltuiscă banii pe extindere sau angajări din cauza incertitudinilor care planează asupra economiei, se arată într-un raport al Moody's Investors Service, publicat săptămâna aceasta. Pe măsură ce economia îşi revine, firmele vor cheltui mai mult pe răscumpărarea acţiunilor şi fuziuni şi achiziţii, notează raportul citat de Reuters.

Steve Jobs, directorul executiv de la Apple, care s-a lăudat săptămâna trecută cu lichidităţi şi plasamente pe termen scurt de 50 de miliarde de dolari, pe care-i păstrează pentru "oportunităţi strategice", nu se situează nici măcar în top 5 companii potrivit topului Moody's, în care liderul are cash de 40 de miliarde de dolari.

Primele 20 de companii din top deţin 346 de miliarde de dolari în bani lichizi, respectiv 37% din total. Companiile din domeniul IT deţin cele mai multe lichidităţi, de 207 miliarde de dolari, urmate de sectorul farmaceutic, cu 124 de miliarde de dolari şi retail cu 101 miliarde de dolari.

Primele cinci companii din topul Moody's:

  1. Cisco Systems - 39,86 miliarde de dolari
  2. Microsoft - 36,79 miliarde de dolari
  3. Google - 30,06 miliarde de dolari
  4. Oracle - 23,64 miliarde de dolari
  5. Ford Motor - 21,89 miliarde de dolari

Cum arată clasamentul în România? Vedeţi aici topul companiilor după rezervele de bani gheaţă