ANAF: Arieratele s-au redus cu doar 0,5 mld. lei în 2010

Autor: Mihaela Claudia Medrega 28.10.2010

Plăţile restante ale statului către companiile private s-au diminuat pe parcursul anului 2010 cu doar 0,5 mld. de lei, valoarea arieratelor totalizând la sfârşitul lunii septembrie 1,5 mld. de lei, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru ZF.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă arieratele către sectorul privat, dar la fiecare evaluare a acordului cu Fondul a cerut o nouă derogare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

"Totalul plăţilor restante se ridicau la valoarea de 2 mld. lei la data de 31 august 2010, respectiv la valoarea de 1,5 mld. lei la data de 30 septembrie 2010, observându-se o reducere de 0,5 mld. lei pe parcursul anului 2010", se menţionează în raspunsul ANAF.

Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principala solicitare a FMI astfel încât statul să nu mai acţioneze ca un factor de blocaj financiar în economie. Acumularea de arierate împiedică revenirea economiei pentru că afectează fluxu­rile de lichidităţi ale firmelor.

La misiunea anterioară a FMI, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului cu România, declara că statul trebuie să plătească în jur de 2 mld. lei în contul arieratelor acumulate.

Acumularea de arierate şi tăierea fondurilor de investiţii au fost două dintre supapele folosite de Executiv pentru a se încadra în ţinta trimestrială de deficit bugetar negociată cu FMI.

Fiscul aminteşte că Guvernul împreună cu FMI şi Comisia Europeană au întocmit un program de monitorizare a arieratelor la ordonatorii de credite, în anul 2010 avându-se în vedere implementarea unor măsuri de reducere a arieratelor, "astfel încât până la sfârşitul anului 2011 să fie posibilă diminuarea, în mod progresiv, a acestora şi efectuarea plăţilor în cadrul scadenţelor convenite în contracte".

Arieratele includ doar restanţele de peste 90 de zile, conform înţelegerii cu FMI.